Företagarnas nya projekt - "Vi älskar ju Horn"

"Vi är inte färdiga än, vi älskar ju Horn". Det säger Anna-Lena Monell och Sofie Didi som efter en oviss tid bestämt sig om framtiden. Tillsammans ska de väcka liv i ortens kafé.

Anna-Lena Monell och Sofie Didi, som tidigare drev Hornåbergs camping, tar nu över Horns Café.

Anna-Lena Monell och Sofie Didi, som tidigare drev Hornåbergs camping, tar nu över Horns Café.

Foto: Dennis Petersson

Horn2020-12-13 18:00

Deras besked kommer bara dagar efter att Hornåbergs camping har fått en ny hyresgäst. I flera artiklar har vi tidigare beskrivit turerna kring varför Monell och Didi, efter nio säsonger, till slut valde att inte förlänga avtalet med kommunen.

– Självklart hade vi önskat oss ett annat mer värdigt avslut vid Hornåberg, det var en så fruktansvärt onödig karusell som drogs igång, men samtidigt är vi färdiga med campingen och kommunen som hyresvärd. Att ta över kaféet ger oss något nytt och spännande att se fram emot, förklarar duon när vi träffas för en intervju.

Avtalsförhandlingen med kommunen, och hur den fortlöpte, påskyndade deras beslut att lämna campingen.

– Vi var lite ambivalenta och hade kanske ändå inte tänkt att fortsätta vid Hornåberg i mer än tre år till. Vi har jobbat så otroligt intensivt och vi har saknat att vara lite lediga sommartid - speciellt för att kunna vara med våra barnbarn. Så tanken är väl att slippa jobba tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan, framöver.

undefined
"Självklart hade vi önskat oss ett annat avslut vid Hornåberg men kaféet ger oss något nytt att se fram emot", säger Monell och Didi.

Efter att duon hade gett sig ut som arbetssökande började en känsla växa inom dem båda - de kanske ändå inte var helt redo att lämna branschen och vardagen som egenföretagare.

– När vi hade läst artikeln om att det fanns intressenter vid Horns Café kände vi båda, nästan samtidigt, att "det är ju det här vi ska göra". Vi skickade in en affärsplan och de nappade. Det ska bli jättekul.

Känns det konstigt för er att konkurrera mot campingen?

– Vi har hela tiden sagt att det inte är någon direkt konkurrens mellan kaféet och campingen - de kompletterar snarare varandra. Ju mer saker det finns på en ort ju enklare blir det att få besökare att stanna längre, svarar Anna-Lena.

undefined
Eva Pettersson och Kenneth Johansson, vid Horns vandrarhem, har under en period hållit kaféet öppet korta stunder i veckan. Nu ska öppettiderna utökas.

Många har försökt att få snurr på kaféet tidigare?

– Det är det som triggar oss lite extra och om vi aldrig testar vet vi aldrig om det går. Vi tänkte inspireras av tiden då Eva och Lina Edgar drev kaféet - de lyckades bra. Samtidigt är vår drivkraft inte att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Målet är att öppna kafédörrarna omkring mars månad nästa år. Lunchservering och pubkvällar är med i planerna.

– Visst är det en risk att starta upp nu, med pandemin, men vi hoppas på en ketchupeffekt när det väl vänder.

Vad tror ni det här betyder för Horn?

– Vi berättade det för en Hornbo igår. Hon blev så glad så att hon började gråta, så betydelsen är stor.

Karta: Horns Café, Horn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!