Ethel Dahlman - en gul ängel i Horn

Ethel Dahlman har gjort till sin livsgärning att hjälpa utsatta människor. I år är det 25 år sedan hon startade Gula änglarna.

Svanparet Selma och Fröding kommer varje dag och hälsar på hemma hos Ethel Dahlman. "De har funnits här under alla år som vi bott vid sjön. Här i Horn har vi det fint", säger hon.

Svanparet Selma och Fröding kommer varje dag och hälsar på hemma hos Ethel Dahlman. "De har funnits här under alla år som vi bott vid sjön. Här i Horn har vi det fint", säger hon.

Foto: Marita Andersson

Horn2020-04-11 12:00

Ethel Dahlman har hela sitt liv velat hjälpa andra. För 25 år sedan startade hon frivilligorganisationen Gula änglarna som hjälper hemlösa människor i Stockholm. I dag jobbar 30 personer med verksamheten som omsätter flera miljoner. 

– Att det skulle bli så stort kunde jag inte drömma om när vi startade, säger Ethel. 

Ethel Dahlman och hennes man Ola letade efter ett fritidshus för trettio år sedan. De hittade ett 1800- talshus vid gästhamnen i Horn som de blev förtjusta i, där tillbringar de mycket tid. 

– Vi tycker om Hornborna och alla är så hjälpsamma här. Vi har en toppenaffär, en ICA butik där finns allt, den butiken är vi stolta över, skriv det, säger Ethel när jag möter henne. När vi står i hennes trädgård vid sjön Åsunden kommer svanparet Selma och Fröding. Jag frågar varför hon har döpt dem till Selma och Fröding.

– Jag är ju värmlänning vet du, säger hon och skrattar. 

Ethel kommer själv från fattiga förhållanden. Hennes mamma var ensamstående och hade inte råd att ta hand om henne."Någon måste ta hand om mig. Vilka val hade vid denna tid en ensamstående mamma?", skriver Ethel Dahlman i sina memoarer. Hon fick bo hos sin mormor och morfar, men hennes mormor gick bort tidigt i cancer. Morfarn anställde ett hembiträde för att ta hand om Ethel, men hon slog henne. Hon fick skador på kroppen men när Ethel visade dem för sin morfar valde han att tro på hembiträdet. 

– Jag har klarat mig, jag har väl någon inre kraft som har drivit mig igenom saker, säger hon. Jag kommer från urfattiga förhållanden, jag vet hur det är att gå och lägga sig hungrig, säger hon. 

Så småningom fick Ethel resa iväg som sommarbarn till en familj i Värmland. Där trivdes hon väldigt bra, och där fick hon stanna kvar. Hon utbildade sig till mentalsköterska och jobbade på Beckomberga. Där fick hon mycket erfarenhet och viktiga kunskaper i att stödja människor i svåra situationer. 

– Att möta människor oavsett bakgrund är min styrka, säger hon. 

Den absolut svåraste utmaningen hon ställts inför var när Estoniakatastrofen inträffade. Hon jobbade som församlingssyster i Oscars församling och blev uppringd klockan 5 på morgonen att hon skulle åka till terminalen. Dit kom de anhöriga för att få veta om deras familjemedlemmar hade överlevt. 

– Det var så hemskt så det går inte i ord att beskriva när de anhöriga kom och ställde sig i kö för att få veta om deras nära och kära levde. Det är det värsta som jag har varit med om, säger hon.

Anledningen till att Ethel Dahlman startade Gula Änglarna var att det kom mycket folk till expeditionen vid Oscars församling som behövde hjälp. 

– På måndagkvällarna åker vi till Centralen med smörgåsar och kaffe. När vi har expeditionen öppen kan det komma upp emot 50 personer som behöver hjälp. Vi gör en punktinsats och kan hjälpa dem direkt med hyra och räkningar. Vi har hjälpt enormt många från att hamna på gatan. Jag strider för fattigpensionärerna dem har samhället glömt, och jag törs inte tänka på hur det blir nu med coronakrisen i Sverige, säger hon. 

Tomas Ledin anordnar välgörenhetskonserter sedan många år tillbaka och då brukar Gula Änglarna få in en halv miljon. Det kommer gåvor från hela Sverige, en syförening i Kiruna har stickat mössor och vantar, och kronprinsessan Victoria skänkte nyligen 300 000 kronor från en fond, avslutar Ethel Dahlman. 

Ethel Dahlman jobbar fortfarande med sin hjälporganisation Gula Änglarna. "Att det skulle bli så stort kunde jag inte drömma om, kronprinsessan Victoria skänkte nyligen 300 000 kronor", säger hon.
Ethel Dahlman jobbar fortfarande med sin hjälporganisation Gula Änglarna. "Att det skulle bli så stort kunde jag inte drömma om, kronprinsessan Victoria skänkte nyligen 300 000 kronor", säger hon.
Gula änglarna

Gula änglarna är en frivilligorganisation i Stockholm som stödjer människor som lever i hemlöshet samt fattigpensionärer och ungdomar i svårt utsatta situationer. 

För 25 år sedan startade Ethel Dahlman föreningen tillsammans med sin väninna Gudrun Andersson. 

Idag omsätter organisationen tre miljoner årligen och 30 personer jobbar som frivilliga. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!