Eldsjälar får stiftets kulturstipendium: "Jätteroligt"

De beskriver sig själva som katalysatorer – och brinner för att göra sin ort lite mer levande. I år är det eldsjälarna Börje och Laila Carlsson som får Linköpings stifts kulturstipendium.

Börje och Laila Carlsson prisas för sina kulturella insatser i allt från scoutföreningen och Hornbio till Horns musikkår och Kinda pastorat. "Oj. Det var det enda vi sa när vi fick reda på det", berättar Börje.

Börje och Laila Carlsson prisas för sina kulturella insatser i allt från scoutföreningen och Hornbio till Horns musikkår och Kinda pastorat. "Oj. Det var det enda vi sa när vi fick reda på det", berättar Börje.

Foto: Martina Gradian/privat/bildmontage

Horn2021-04-23 16:34

Stipendiet, uppkallat efter biskop Martin Lönnebo, består av 10 000 kronor och delas årligen ut till en eller flera personer som inom stiftet har gjort en kulturgärning. Den här gången riktar Linköpings stiftstyrelse rampljuset mot Horn. Här menar de att paret Börje och Laila Carlsson, genom allt från scoutföreningen och Hornbio till musikkåren och kyrkokören, gör en betydande insats.

undefined
Kulturstipendiet, som består av 10 000 kronor, är uppkallat efter biskopen Martin Lönnebo.

"Årets Martin Lönnebo-stipendium går till två personer som gjort och gör stora insatser för kulturen på lokal nivå. Genom sitt arbete förenar de kyrka och lokalsamhälle och placerar därigenom "kyrkan mitt i byn", vilket är en del av den vision Linköpings stift har för sitt arbete", lyder i motiveringen.

När vi når Hornparet via telefon är de i full gång med att städa mötesplatsen Går´n för att förbereda för kvällens fritidsgårdsverksamhet.

undefined
Biskopen Martin Modéus och hans stiftstyrelse har gett årets Martin Lönnebo-stipendium till ett par eldsjälar från Horn.

Hur känns det att bli uppmärksammade?

– Det är ju jätteroligt för oss och vi får kanske lite energi för att jobba på några varv till. Vi ser verkligen fram emot att restriktionerna ska släppa så att vi kan köra igång som vanligt igen, svarar Börje Carlsson och fortsätter:

– Vi lever ju för att hålla igång samhället och göra Horn lite mer levande. Samtidigt är vi inte ensamma i allt arbete, men vi kanske ofta fungerar som katalysatorer. Någon måste ju vara det också.

I normala fall, utan en pandemi, hade priset delats ut av biskopen Martin Modéus på stiftsfullmäktiges sammanträde.

Karta: Horn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!