Malve trycker gasen i botten och försöker hålla lugnet

Malve Westerling är född med folkrace i blodet. Han har själv kört sedan han var 15 år och gör nu sitt första år i seniorklassen.

Malve tillsammans med bästa vännen Ludvig Landucci som fanns med i publiken och hejade på under tävlingen i Kisa nyligen.

Malve tillsammans med bästa vännen Ludvig Landucci som fanns med i publiken och hejade på under tävlingen i Kisa nyligen.

Foto: Lina Edgar

Horn2023-10-09 08:17

För 18-åriga Malve Westerling från Horn har folkrace alltid varit ett givet inslag i livet. Med både sin pappa och farbröder som förebilder inom sporten var hans framtid tidigt utstakad.

– Det har alltid varit självklart för mig att jag ska köra folkrace. Jag körde även en del cross som yngre, men det har alltid varit folkrace jag velat satsa på, berättar Malve.

undefined
Malve Westerling har levt i folkracevärlden sen han föddes. "Det har alltid varit självklart att jag ska köra folkrace" säger han.

Trots att folkrace bitvis kan vara både hårt och farligt har Malve aldrig känt sig rädd.

– Bilarna är byggda på ett säkert sätt för att klara av rejäla smällar, så det är inte ofta man känner sig rädd. Jag har varit med om en rullning en gång och hamnade på taket, det var lite obehagligt. 

– En gång fastande gaspedalen på max, då fick jag lite panik innan jag till slut fick stopp på bilen. Men allt som oftast funkar bilarna som de ska.

Nyligen ställde han upp och tävlade i Sparbanksracet på Tolvmannabanan i Kisa. Det blev en lyckad tillställning. Malve körde bra och tog hem segern i seniorernas A-final efter att han vunnit samtliga heat han ställde upp i. Och att stå på pallen är något som han har blivit ganska van vid.

– Jag har vunnit 17 tävlingar sedan jag började köra folkrace för tre år sedan. De mest minnesvärda vinsterna för min del har varit Semesterracet 2022 samt två vinster på Gotland under deras Gutafestival 2021 och 2022.

undefined
Malve Westerlings seger i Sparbanksracet i Kisa blev hans 17:e sedan han började köra folkrace för tre år sedan.

Vad tror du är den främsta anledningen till att det har gått så bra för dig tävlingsmässigt?

– Bra bilar och bra mekaniker som gör att jag har chansen att prestera på topp. Dessutom har jag ett stort stöd från vänner och familj, det hjälper mycket.

Och vilka personliga egenskaper har du som förare?

– Jag är absolut en tävlingsmänniska, men jag försöker behålla ett lugn och vara fokuserad när jag väl sitter i bilen. 

Samtidigt är det inte alltid helt enkelt att hålla känslorna i styr.

– Självklart kan man bli förbannad på sina konkurrenter ibland, men det är inget jag visar när tävlingen är över. På banan har man inga vänner, men i depån efteråt är alla kompisar, ler Malve.

Han tycker det både har sina för- och nackdelar att komma från en folkracegalen familj.

– Det blir ju väldigt mycket tid i verkstaden när bilarna inte gör som man vill. Det kan vara ganska jobbigt bitvis, men vi har ju väldigt mycket kul ihop också. Vi åker runt på tävlingar med både släkt och vänner, det är en fantastisk gemenskap att vara en del av.

undefined
Även pappa Brian Westerling har många folkracevinster i bagaget. Numera är han mest med vid sidan som bilmekaniker och stöttepelare till sönerna.
undefined
Malves brorsa Wilmer har också tävlat framgångsrikt i folkrace.

– Det är jag och brorsan Wilmer, vår pappa Brian och två av hans bröder samt flera av mina kusiner som tävlar i folkrace. Det känns kul att ha ett stort gemensamt intresse, och vi har en fin sammanhållning vi som sysslar med detta.

Att jobba nära sin familj, och framförallt sin pappa, är mestadels roligt, menar Malve.

– Pappa är duktig på motorer och har själv kört folkrace i många år, men ibland kan det vara frustrerande att han vill ha koll på allt man gör med bilen, så att allt blir rätt. Han har nog ett kontrollbehov, men å andra sidan hade jag aldrig klarat av detta utan honom.

Till vardags hittar man Malve på Vimmerby gymnasium där han nu under sensommaren börjat sitt andra år på fordonslinjen. 

– Folkrace är ju inget man kan livnära sig på tyvärr, men i framtiden skulle det vara coolt att arbeta som polis, eller syssla med rallycross.

Men innan dess är det flera folkracetävlingar som hägrar. 

undefined
Malve vann samtliga heats under folkracetävlingen i Kisa nyligen och avslutade med att vinna A-finalen för seniorer.
undefined
Malve tillsammans med bästa vännen Ludvig Landucci som fanns med i publiken och hejade på under tävlingen i Kisa nyligen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!