Stor industrifastighet såld – här är planerna för den

Det nystartade bolaget Fastighetsutveckling i Horn har köpt industrifastigheten där Bergahls ligger i dag. På sikt finns planer på att byggnaden ska kunna bli en mötesplats för det lokala näringslivet i Horn.

Fastigheten där Bergdahls AB ligger i dag har bytt ägare. Enligt de nya ägarna är planen att byggnaden ska bli en mötesplats för det lokala näringslivet.

Fastigheten där Bergdahls AB ligger i dag har bytt ägare. Enligt de nya ägarna är planen att byggnaden ska bli en mötesplats för det lokala näringslivet.

Foto: Privat

Horn2022-01-20 09:00

Det var på tisdagen som det blev offentligt att företaget Bergdahl & Mitteregger Fastighets AB sålt den 4 000 kvadratmeter stora industrifastigheten Flarka 14:11, i Horn.

Köparen är det nystartade bolaget Fastighetsutveckling i Horn.

Enligt Jan-Olof Andersson, styrelseordförande i Fastighetsutveckling i Horn, vill de undersöka möjligheterna att skapa ett kontorshotell i byggnaden. Förutom belysningsleverantören Bergdahls AB finns i dag även andra företag i fastigheten, som Expose interiör AB och Rimaster.

– Ambitionen är att de här bolagen ska ha goda förutsättningar för sin utveckling, säger Jan-Olof Andersson.

Det nya bolaget bildades i samband med köpet och bakom det står flera lokala företag. Någon prissumma vill Jan-Olof Andersson inte avslöja.

– Jag vill inte gå ut med det. Det är en grej mellan säljare och köpare, säger han.

Enligt honom finns en tanke om att byggnaden på sikt ska kunna bli en mötesplats för det lokala näringslivet. Men det är inget som är helt klart i nuläget.

– Vi tänker försöka att föra en dialog med kommunen och andra intressenter som kan tänka sig att stödja oss, säger han.

En förhoppning är, enligt honom, att de tänkta satsningarna ska bidra till det lokala näringslivets utveckling på orten.

Vi har tidigare berättat att industrifastigheten legat ute till försäljning. Bergdahls AB tillverkar belysningsarmaturer och bolagets vd, Ronnie Bergdahl, sa tidigare att beslutet att sälja berodde på den snabba utvecklingen som skett inom området efter LED-teknologins intåg. Det har lett till att företaget numera tillverkar så pass små serier av sina belysningsarmaturer att de inte längre behöver göra någon egen plåtbearbetning. Istället köper de numera in plåt från externa tillverkare. Det bidrar till att de inte längre har användning för så stora lokaler som de har i dag.

– Det här blev en väldigt bra lösning för alla parter, säger han om affären.

Ronnie Bergdahl säger att Bergdahls AB fortsatt kommer att finnas kvar i lokalerna i uppemot tre år. Därefter är planen att lagret ska flyttas till Linköping, där huvudkontoret ligger.

Det innebär att den decennier långa traditionen av att tillverka belysningsarmaturer på orten kan komma att få ett slut.

I dag sysselsätter företaget fyra personer i Horn. Inom kort spår Ronnie Bergdahl att fler kommer att få arbete i fastigheten efter att köpet gått igenom. Den personal som i dag arbetar för Bergdahls kommer att få ett erbjudande om att få följa med till Linköping när flytten så småningom sker.

– Det känns bra att lämna med en bra känsla. Det här kommer helt klart att bli bra för Horn, säger han.

Morgan Westerling är vd på Expose Interiör, som är ett av bolagen som i dag huserar i byggnaden.

– Förhoppningsvis kommer det att gynna bygden, säger han om köpet.

Expose interiör ingår också bolaget i Fastighetsutveckling i Horn.

Kan det här bolaget, nu när ni är flera företag som gått ihop, komma att bli en starkare kraft att räkna med i södra Kinda?

– Det hoppas vi, säger Morgan Westerling.

Framförallt säger han att de hoppas på att kunna stärka det nätverk som finns på orten. I och med planerna på kontorshotell kan man förhoppningsvis komma tillgodose behoven hos flera olika bolag.

– Framför allt kan vi kanske visa att det går att driva bolag på små orter och att vi vill utvecklas framåt.

Det här har hänt

Tidigare huserade företaget Thorn Belysning i byggnaden. För 30 år sedan meddelade de sin nedläggning i Horn. Kort därefter bildades bolaget Beltrion AB i samma lokaler.

År 2008 köptes Beltrion AB upp av Bergdahls AB och därmed levde traditionen av att tillverka belysningsarmaturer på orten vidare.

I januari 2022 bli det offentligt att det nybildade bolaget Fastighetsutveckling i Horn köpt fastigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!