Höjda avgifter i tandvården under 2020

Nytt år och nya tandvårdstaxor. Under 2020 blir det dyrare för östgötarna att gå till tandläkaren. Men V vill i stället sänka vissa avgifter.

Region Östergötland höjer taxorna i Folktandvården från 15 januari 2020.

Region Östergötland höjer taxorna i Folktandvården från 15 januari 2020.

Foto: Dan Hansson/TT

Östergötland2020-01-01 08:00

Nyligen tog Region Östergötland beslut om att höja taxorna inom tandvården. I snitt blir det dryga hundralappen mer i kostnad än under 2019. En rotfyllning exempelvis, höjs från 3 500 till 3600 kronor. Ska du dra ut en tand får du betala 1 115 kronor i stället för 1075. En vanlig undersökning med röntgen höjs från 875 till 900 kronor.

Inom tandvården är det fri prissättning och i Östergötland är den politiska inriktningen att tandvårdstaxorna ska ligga under genomsnittet i övriga landet. Med höjningen, som motsvarar två till tre procent, kommer Östergötland fortsätta ligga under rikets genomsnitt.

Beslutet om tandvårdstaxorna beslutas i regionfullmäktige i november och Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet anser att regionen borde kunna sänka avgifterna för ett tiotal behandlingar. Detta eftersom Folktandvården i Östergötland genererar stora överskott i flera år.

– Eftersom den här verksamheten ska vara självfinansierad så menar vi att det finns ett utrymme att minska intäkterna för folktandvården och i stället sänka avgifterna. 

Tandvården regleras av bland annat tandvårdslagen och har ett prissättningssystem som kan upplevas snårigt och komplicerat med referenslistor som ska ligga till grund. Därför hoppas Vänsterpartiet att partiet  att ett nytt förslag kan tas fram framöver för att genomföra avgiftssänkningar för vissa ingrepp för östgötarna.

– Tandvården är en del i hälso- och sjukvården som särskiljer sig i det svenska välfärdssystemet genom att den till stor del är finansierad med egna medel, det är en låg grad av offentlig finansiering. Det gör att det finns tydliga klasskillnader i vilken tandstatus och tandhälsa man har, enligt Emil Broberg.

Kerstin Sjöberg (C), tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden ser andra vinster som kan göras tack vare folktandvårdens överskott.

– Det ger utrymme till att arbeta än mer förebyggande för en god tandhälsa exempelvis för barn och ungdomar. Det är också angeläget att medborgare i hela länet kan få en tid för tandvård när man behöver, och jag skulle gärna se fler tandläkare och tandhygienister i Östergötland.

 De nya priserna gäller från 15 januari 2020 till 14 januari 2021. I december skulle hemsidan tandpriskollen.se ha lanserats (ett uppdrag från regeringen) där patienter ska kunna jämföra priser för tandvård i hela Sverige. Den är dock något försenad.

Emil Broberg (V), gruppledare i Region Östergötland anser att vissa tandvårdstaxor kan sänkas eftersom Folktandvården visat överskott i flera år.
Emil Broberg (V), gruppledare i Region Östergötland anser att vissa tandvårdstaxor kan sänkas eftersom Folktandvården visat överskott i flera år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!