Vindkraftspark får prövas på nytt

Det blir en omprövning av tillståndet för en vindkraftspark i Tribbhult i södra kommundelen.

Än är det inte avgjort hur många vindkraftverk som får byggas i Tribbhult.

Än är det inte avgjort hur många vindkraftverk som får byggas i Tribbhult.

Foto: Robert F. Bukaty

Hjorted2018-12-03 13:51

LÄS MER: 50 vindkraftverk i södra kommundelen

LÄS MER: Föreningar tar strid mot vindkraft

Det är drygt ett år sedan länsstyrelsens beviljade tillstånd för 26 vindkraftverk utanför Tribbhult. Tillståndet överklagades från flera håll: En privatperson, två ornitologiska föreningar samt av kraftbolaget.

Kraftbolaget Statkraft Södra Vindkraft AB ville dels bygga fler vindkraftverk, dels få större i frihet i placeringen av kraftverken.

Mark- och miljödomstolen var avvisande till ett tillstånd som medgav en friare placering av kraftverken. Det skulle göra det svårare att bedöma påverkan på omgivningen – när det gäller buller och skuggning.

Statkraft hade även ett andrahandsyrkande där man pekat ut ett antal fasta positioner för kraftverken. Bolaget hade två förslag – ett med 33 kraftverk och ett med 24 kraftverk. Detta hade man kompletterat med nya ljud- och skuggberäkningar.

Mark- och miljödomstolen tyckte inte att domstolen var rätt instans för att pröva ett helt nytt förslag. Därför återgår ärendet till länsstyrelsen som får pröva om man kan godkänna kraftbolagets förslag, utifrån de nya beräkningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!