Ökat antal besökare på mopedmuseet i Hjorted

Många besökare hittar till Hjorteds mopedmuseum, som lockar motorintresserade även från utlandet. Det har blivit en riktig mötesplats.

Sixten Edman, Pamela Ling och Bo Ellergren med en av de mopeder som väcker mest uppmärksamhet på museet: en Testi Weekend Cross från 1964.

Sixten Edman, Pamela Ling och Bo Ellergren med en av de mopeder som väcker mest uppmärksamhet på museet: en Testi Weekend Cross från 1964.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Hjorted2022-08-02 06:00

Bo Ellergren, som startade museet 2008, har dragit ner på öppethållandet, men ambitionsnivån är fortfarande hög. Museet har öppet ända till slutet av augusti.

Varför gör du detta?

– Det är väldigt mycket nostalgi. Moppar var det första riktiga intresset jag fick, säger han.

Samlingen består av totalt 140 mopeder, men i museet finns bara 100 åt gången. De byts ut vartefter. Ibland är det några som säljs och nya som tillkommer.

– Vi åker ner till Europa på vintern och köper mopeder, säger Bo, som känner ett ansvar att bevara det här kulturarvet.

undefined
Hjorteds mopedmuseum har haft fler besökare i år än förra året.

Sambon, Pamela Ling, ansvarar för dekoration och utställning i museet. Tidstypiska föremål ger den rätta känslan och tilltalar särskilt de kvinnliga besökarna, medan männen mest är roade av mopederna.

I år har det varit fler besökare än förra året. Museet har satt Hjorted på kartan, men även försett andra delar av kommunen med besökare, eftersom många åker vidare till andra ställen efter visiten i Hjorted.

Förutom svenskar är det bland annat norrmän, tyskar, danskar och holländare. Många av besökarna kommer tillbaka, en del nästan årligen. Den här sommaren har det varit mycket tyskar.

undefined
Sixten Edman guidar runt i Hjorteds mopedmuseum.

En god hjälp i museet är den unga sommarjobbaren Sixten Edman från Ankarsrum, som varje dag tar mopeden till sin arbetsplats. Det är tredje sommaren som han är där.

Vad är det bästa med det här jobbet?

– Det är att träffa likasinnade. Alla historier man får höra, säger han.

undefined
På mopedmuseet finns även en och annan motorcykel, som den här från slutet av 40-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!