Minst 1000 kommer kräva skadestånd – om vindkraft byggs

Om de planerade vindkraftverken i Tribbhult, Lebo och Lervik blir verklighet kommer boende gå in med en grupptalan med minst 1000 personer.

Maria Andersson, Hjorted, var med och lämnade över en skrivelse till kommunen där 1000 personer som bor i berörda områden har skrivit under mot vindkraftsbygge i området.

Maria Andersson, Hjorted, var med och lämnade över en skrivelse till kommunen där 1000 personer som bor i berörda områden har skrivit under mot vindkraftsbygge i området.

Foto: Anna Persdotter

Hjorted2022-01-13 13:55

Den informationen lämnade gruppen, som består av boende i området, in till kommunen och kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S), på torsdagen, tillsammans med protestlistor mot vindkraftverken.

Om vindkraftverken byggs kommer de boende att kräva bolagen på skadestånd för att värdet på deras fastigheter minskar, en slutsats de baserar på en KTH-studie som publicerades i somras.

– Och den visar bara de fastigheter som faktiskt sålts. De allra närmast kraftverken blir mer eller mindre osäljbara, säger Maria Andersson, en av gruppens medlemmar.

Statliga Naturvårdsverket är dock inte lika säkra på att farhågorna stämmer, vilket vi skildrat i en serie artiklar.

– Jag förstår att det finns en stor förtvivlan över de planerade verken och det tycker jag att vi som kommun har en skyldighet att ta på stort allvar, säger Dan Nilsson.

Något han också tycker att de har visat genom att lägga in sitt veto mot vindkraftsetableringen i Tribbhult. Eftersom de andra planerade vindkraftverken är längre gångna i processen är det svårare att påverka.

– De har vunnit laga kraft och vi måste förhålla oss till den lagstiftning som finns, säger Dan Nilsson.

Maria Andersson, som själv bor i ett av de områden utanför Hjorted där vindkraftverk planeras, berättar att hon inte heller har så stort hopp om att kunna stoppa bygget.

– Men vi måste ju försöka. Det känns som att vi inte har ens en sportslig chans att försvara vårt hem mot vindkraftsbolagen, säger hon.

– Vi får höra av många att det är jättebra att vi kämpar och det känns förstås bra, men vi önskar att de kunde höra av sig till kommunen, eller till tidningen också. Då blir vi inte lika lätta att avfärda.

De som har skrivit under förklaringen till grupptalan mot vindkraftsbolagen är personer som äger fastigheter inom 8 kilometer från någon av de planerade vindkraftssatsningarna, och det är alltså de som är oroliga för att deras fastigheter ska förlora i värde.

– Vi som bor här ute är vanliga människor, och de flesta har kanske inte så mycket besparingar, det man har är sin fastighet. För många äldre är det deras pensionsförsäkring. Att förlora det vore katastrofalt, säger Maria Andersson.

Hon berättar att det var just ett liknande hot som fick vindkraftsbolagen att backa från etableringen i Horn/Hycklinge i Östergötland.

– Men där hade de inte kommit så långt i processen än.

Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, tar emot underskrifter mot vindkraftsutbyggnad av Maria Andersson.
Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, tar emot underskrifter mot vindkraftsutbyggnad av Maria Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!