Rutinerad auktionsropare fortsätter

Långt ute i grönskan hördes ljudet av en klubbad affär. I lördags förmiddag var det dags för den årliga auktionen i Histret, som bjöd på allt ifrån radioapparater till gardiner.

Det fanns mycket att titta på, alltid något för alla.

Det fanns mycket att titta på, alltid något för alla.

Foto:

Histret2018-05-28 12:00

Delvis gömd av en äng fylld med blomster ligger en liten gård ägd av Lasse Oscarsson. Han har arbetat professionellt som auktionsutropare i 33 år, och efter att nu officiellt ha slutat, är det lite efterdyningar som är kvar.

– Det är mycket saker efter auktioner som jag inte fått sålt, säger Lasse. Allt mellan himmel och jord går att hitta här.

Trots att karriären officiellt är avslutad, kan han inte hålla sig ifrån auktioner. Det är en mix av saknad och lättnad som driver honom att fortsätta, och med alla upplevelser som finns i bagaget är det kanske inte så konstigt.

– Det är spänningen, folkets förväntan och chansen för allmänheten att göra en bra affär som gör det till en aktivitet värd att fortsätta med.

Auktioner är ett folknöje sedan en lång tid tillbaka, men på senare år har det fått konkurrens av både internet och loppisar i varevigaste buske. Därav ser Lasse även detta som en anledning att fortsätta.

Under sin tid som utropare har han hunnit med över 1 600 auktioner, och har arbetat upp en hastighet på 100-120 utrop i timmen. Utan tvekan handlar det här om erfarenhet, och ett intresse för saken.

Men självklart är det också beroende av intresset ifrån folket. Det är publiken som bestämmer priserna, avgör stämningen och som till slut tar hem nya intressanta föremål. Kanske blir det en köttkvarn, eller varför inte en sockertoppslåda?

En hel del människor var på plats för auktionen.
En hel del människor var på plats för auktionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!