Sofia och Robin hittade rätta läget – och flyttade hem

Det krävdes ett alldeles speciellt läge för att Sofia Sandelius och Robin Söderholm skulle överväga att lämna huvudstaden och återvända hem. "När vi såg den här tomten blev vi förälskade direkt", säger Sofia.

Sofia Sandelius och Robin Söderholm fann sitt drömläge och byggde sitt drömhus intill sjön Gissen.

Sofia Sandelius och Robin Söderholm fann sitt drömläge och byggde sitt drömhus intill sjön Gissen.

Foto: Daniel Söderqvist

Hem och trädgård2023-05-07 18:00

Det var i september 2020 och Sofia, uppvuxen i Silverdalen, och Robin, uppvuxen i Vena, hade bara varit ett par i mindre än ett halvår. 

– Fast vi hade känt varandra längre än så eftersom Robin är bästa vän med min bror, säger Sofia och när hon bjuder på kaffe i parets nybyggda villa vid sjön Gissen i Tobo mellan Vimmerby och Hultsfred. 

Sofia som arbetade på Loreal hade nyligen kommit hem från ett år i Kalifornien när covid lamslog världen i mars 2020. Samtidigt blev hon och Robin ett par. 

– Det var en bra period att lära känna varandra. Men när Stockholm stod still och våra familjer och många kompisar fanns här började vi fundera på att röra oss hemåt. Men vi ville hitta det rätta läget.  

undefined
Sofia Sandelius och Robin Söderholm har byggt ett hus med plats för ett socialt liv.
undefined
Bänkskivorna i laminat är förvillande lika riktiga stenskivor.

Nedan för huset glittrar sjön den här soliga aprilmorgonen. Mellan Sofia och Robins hus och sjön finns en allmänning för alla att nyttja. Här ska marken kompletteras med träd för att markera att den inte tillhör villatomterna ovanför. Därmed är en diskussion med Vimmerby kommun avslutad. 

– Det var naturläget som vi föll för. Det är så lugnt och fridfullt. 

Och det är naturen och det naturliga som fått inspirera parets nybyggda villa. Med tomtköpet följde hustypen. Resten är Sofia och Robins verk. Både när det kommer till planering och själva genomförandet. 

– Jag ritade i powerpoint och sedan fick en byggnadskonsult göra den riktiga ritningen. Det är så mycket man måste tänka på när man bygger hus. Exempelvis att toaletterna måste vara handikappsanpassade.  

Sofias har ett stort inredningsintresse.och det är mycket research som ligger bakom det färdiga resultatet. Inspirationen hämtar hon främst från Pinterest och Instagram. 

– Det har varit viktigt för oss att hålla en röd tråd. I färger, materialval och inredning. Och vi har faktiskt varit överens om det mesta, säger hon och skrattar. 

undefined
Sofia Sandelius tänder upp brasan. Med höga elpriser har träningsrummet delvis förvandlats till ett extra vedförråd.
undefined
Villa Björkslingan ligger naturskönt vid sjön Gissen.

Den röda tråden innebär raka linjer, färgerna grått, vitt och beige på väggar, i textilier och möbler samt samma sorts kakel och klinkers i de båda badrummen. 

– Det blir också billigare när man kan köpa större volymer. Jag är så himla nöjd med våra badrum. 

Och det är just i badrummet som tillhör parets sovrum som Sofia fick en alldeles speciell inredningsdröm uppfylld. 

– Ett badkar framför ett stort fönster. Att skapa en avdelning av vårt sovrum, ett tillhörande badrum och en walk-in-closet är en inspiration från när jag bodde i USA. 

undefined
Betonggolvet löper genom husets alla rum. Även in i sovrummet. Att hålla en röd tråd med naturliga färger och material har varit en viktig faktor för Robin och Sofia i deras nybyggda villa.
undefined
Ett fönster vid badkaret var en av Sofias husdrömmar.
undefined
Sofia Sandelius och Robin Söderholms villa vid sjön Gissen har stora fönster så att naturen blir högst närvarande även inomhus.

En annan röd tråd är betonggolvet, med en matt yta, som löper genom alla rum – bortsett från badrum och tvättstuga. 

Paret har lagt ner mer pengar på vissa delar i huset.  

– Det silvergrå taket i plåt, likaså att ha många fönster – det kändes självklart när vi har ett sådant här drömläge med sjö och natur utanför. Och så poolen. 

Istället har ekonomin varit mer styrande i valet av exempelvis kök. Efter att ha tagit in flera olika offerter landade Sofia och Robin i ett Ikeakök med laminatskiva.

– Genom att inte välja bänksskivor i sten finansierade vi poolen. Och jag är jättenöjd med bänkskivan. Och med poolen. 

Allt invändigt arbete, förutom el och vvs, har paret gjort själva. 

– Visst har det handlat om att få ned kostnaderna men också för att vi tycker att det är roligt. Robin har verkligen slitit med så många saker. Jag har mest spacklat och målat. 

Gatunamnet Björkslingan och har fått ge namn åt Sofias instagramkonto: bjorkslingan
Gatunamnet Björkslingan och har fått ge namn åt Sofias instagramkonto: bjorkslingan
Villa Björkslingan

Sofia Sandelius är marknads- och kommunikationsansvarig på företaget Bitus i Vimmerby och Robin Söderholm arbetar med fiber. Här bor också hunden Rufus. 

Huset är 236 kvm stort. 

Tomten köptes i september 2020 och man började bygga i maj 2021. Inflyttning i juni 2022. "Men då var det rätt mycket som inte var klart".

Instagramkonto: bjorkslingan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!