– Vi försöker hela tiden hitta nya projekt för att förbättra oss och ta ytterligare steg, och jag blir lätt rastlös så jag tycker om när det händer saker. Vi har jobbat mycket med att försöka förändra den bild som folk har av skolmat, från när man själv var ung och fick pulvermos till exempel. Det tar tid, men vi har kommit en bra bit på vägen, berättar kökschef Andreas Nylén, som förra årets prisades med utmärkelsen Årets Hagdahls-kock.

När vi stiger in i köket, innanför matsalen på Värgårdsskolan, är tempot högt. Med ansvar för kommunens äldreomsorg, och cirka 900 elever i Kisa och Rimforsa, är det många magar som ska mättas. Dagligen lagar Kosten i Kinda cirka 1 100 portioner som utgörs av flera olika rätter. Det kan handla om 8 000 stekta köttbullar, 100 kilo kokt potatis eller kanske 40 kilo rökt makrill.

– Jag kommer från restaurangbranschen innan där man ligger på mellan 200 och 300 portioner om dagen, så det var en stor omställning att komma hit. Nu har jag vant mig och jag tycker att man kan göra lika bra mat till många så länge man har rätt utrustning och bra personal, säger Nylén.

Artikelbild

| Andreas Nylén, på Kosten i Kinda, basar över ett kök i ständig utveckling.

För fyra år sedan flyttade kockarna in i ett om- och tillbyggt kök som förändrade förutsättningarna väsentligt. Anki Bexell, verksamhetschef för Kosten i Kinda de senaste åtta åren, har bevittnat en stor utveckling.

– När jag började här hade vi många kartonger med färdigmat, men på den resan har vi faktiskt kommit väldigt långt. Att vi fick det nya köket är en stor bidragande orsak till att vi har kunnat satsa, berättar hon.

Verksamheten är igång 365 dagar om året och omfattar totalt 25 stycken anställda. Två av dessa är Tesa Schmidt och Jonas Nilsson, som för dagen bland annat gör havrekakor med vaniljsås.

– Jag trivs med att jobba här, det är full fart och det gillar jag. Vi har många tider att passa så vi jobbar hela tiden med klockan, men man går aldrig och väntar på att få gå hem, utan dagarna går i ett, berättar Tesa Schmidt och Jonas Nilsson fortsätter:

Artikelbild

| Tesa Schmidt tycker om att tempot i köket är högt. "Det trivs jag med", säger hon.

– Jag tycker om variationen här, och att vi hela tiden strävar efter att göra en så bra kost som möjligt.

Hur ser planerna för köket ut framöver?

Artikelbild

| Köksverksamheten är igång 365 dagar om året och det är många magar som ska mättas. Här gör Elin Svensson ett stor gryta med soppa.

– Först och främst ska vi utveckla menyerna, med ett ännu större fokus på hållbarhet. Sedan har vi alltid lite projekt på gång, när vi ger oss ut, lagar mat och träffar eleverna och de äldre, avslutar kökschef Nylén.