"Hade kunnat bli tågkapning"

En resenär på Kustpilen hotade, enligt åklagaren, två lokförare med kniv och sa att han skulle ta tåget. Nu har åtal väckts.

Två lokförare blev hotade med kniv.

Två lokförare blev hotade med kniv.

Foto: Torbjörn Lindqvist

Kinda2019-04-15 22:00

Det var på förmiddagen den 25 mars i år som en hotfull situation uppstod på ett Kustpilen-tåg. Två män uppträdde störande genom att bland annat dricka och röka ombord på tåget. Personalen uppmanade de bägge männen att kliva av tåget i trakten av Rimforsa. En man i 25-årsåldern blev då hotfull och drog fram en kniv. Enligt åklagaren gjorde mannen en svepande rörelse med kniven och sa att han skulle hugga lokförarna. Han sade, enligt åklagaren, även något i stil med att han skulle "ta tåget". Den hotfulle mannen uppehöll sig ett tag i förarhytten där han stal en läsplatta.

Till sist valde han och hans kamrat att kliva av tåget. Polisen ryckte ut till platsen och kunde gripa den man som nu har åtalats för hot mot tjänsteman och stöld.

– De skulle kasta av oss från tåget och jag hotade med kniv och sa att ni kastar inte av mig mitt ute i ingenstans, säger han i förhör.

Senare i samma förhör antydde han att han kunnat ta kontroll över tåget.

– Jag hade kunnat köra i väg med tåget för motorn var i gång. Det hade kunnat bli tågkapning men det gjorde jag inte, säger den åtalade i förhör och fortsätter:

– Jag var framme och rotade bland grejerna. Jag försökte aldrig trycka på gasen.

Mannen, som sitter häktad i väntan på rättegång, åtalas även för flera andra brott. Den 9 januari i år ska han, enligt åklagaren, ha hotat att döda fyra poliser.

Mannen var beväpnad med denna kniv.
Mannen var beväpnad med denna kniv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!