Journalisten och författaren Daniel Söderqvist bor utanför Gullringen. Han har en lång karriär inom media bakom sig och var chefredaktör och ansvarig utgivare för Vimmerby Tidning mellan 2021 och 2024. Sedan dess har han fokuserat på sitt författarskap och jobbat som lärare inom spanska och svenska på Astrid Lindgrens skola.
Nu antar han nu nästa utmaning och till hösten bär det av till Sveriges Televisions huvudkontor. Där kommer han hoppa in som redaktör på Nyhetstecken.
– Det som ska bli spännande med SVT:s Nyhetstecken är att det är en helt annan värld. Inte bara ett nytt språk. Jag kan inte teckenspråk utan det kommer vara teckentolkar där som hjälper till. Men det är också en annan kultur. När jag var och pratade med redaktionen var de tydliga med det. Vad det innebär får jag se.
Tjänsten är ett vikariat på tre månader.
– Anledningen till det är att man gör längre program, som reportage eller debatter, och då ska den ordinarie redaktören ta hand om de inspelningarna och jag hoppar in och tar hand om nyhetssändningarna. Det är vanliga nyheter som är teckentolkade och nyheter som rör dövvärlden i högre grad.
Har du någon anknytning till teckenspråk sedan innan?
– Nej, ingen alls. Utan det var så att jobbet dök upp och då slängde jag in en ansökan. Så tog de kontakt med mig nu i maj.
Men att svara ja till tjänsten var inte självklart. Han hade sedan innan ställt in sig på att fortsätta jobba heltid på skolan under höstterminen.
– Jag hamnade i ett dilemma för jag vill inte svika eleverna som jag lärt känna. Speciellt i spanskan känner jag att jag fått igång klasserna och byggt upp en relation, men samtidigt vill jag verkligen göra det här. Så jag valde att tacka ja.
Men nervös inför det nya jobbet, nej det är han inte.
– Borde jag vara det? När jag var yngre brukade jag jobba ett år på varje ställe. Jag tycker om när det är nytt för då måste man upp på tårna och vara lite vaken. Så det känns bara bra.
Vad blir största skillnaden mellan det här och det du har gjort innan?
– Det är att det är inom teckenvärlden. Sedan är nyheter alltid nyheter och man måste göra en nyhetsvärdering. Det känner jag mig väldigt trygg med.
Kommer du lära dig teckenspråk?
– Jag kommer inte hinna lära mig det men jag kommer absolut att lära mig vissa tecken. Jag har också fått lära mig att man istället för att bokstavera sitt namn, som tar tid, får ett tecken. Som ett smeknamn. Som jag förstått det så är det någon annan som bestämmer vad det blir. Men jag hoppas få tecknet "skägget", det hade varit kul.
Vad vill du ägna dig åt framåt?
– Först det här men jag vill också fortsätta med skolan. Skolvärlden är jättespännande. Alla har en åsikt om den svenska skolan men få har en direkt insyn i vad det handlar om. Det har jag fått nu och det var annorlunda än vad jag räknat med. Men oerhört inspirerande, speciellt när man ser att eleverna tar till sig kunskapen och utvecklas. Det är fantastiskt. Sedan finns det såklart motgångar också. Som när eleverna inte är tysta eller är obstinata, men då får man jobba med det.
Och författarskapet det lägger han inte på is utan kommer att fortsätta med parallellt. Just nu jobbar han med att färdigställa sin sjätte bok "Regnet kommer alltid i maj". En bok som Daniel Söderqvist beskriver som en kärleksroman som utspelar sig under inbördeskriget i El Salvador.