Föreningen kämpar för samhällets framtid

"Folk i samhället måste få upp ögonen för hur läget är. Både för handlaren, skolan, föreningar och alla egenföretagare. Det är bistra tider. Man måste börja tänka på att stödja det lokala annars dör vårat samhälle ut", säger Conny Gunnarsson, ordförande för Gullringens Bygdeförening.

"Får inte folk inte upp ögonen snart börjar det kanske droppa av saker i samhället och det vill vi inte", säger Conny Gunnarsson ordförande för Gullringens Bygdeförening. Föreningen har delat ut 500 flygblad för att väcka intresse och få ortsbor att agera.

"Får inte folk inte upp ögonen snart börjar det kanske droppa av saker i samhället och det vill vi inte", säger Conny Gunnarsson ordförande för Gullringens Bygdeförening. Föreningen har delat ut 500 flygblad för att väcka intresse och få ortsbor att agera.

Foto: Ivonne Svahn, Jimmy Karlsson, Daniel Söderqvist

Gullringen2023-11-29 05:30

I ett försök att väcka engagemang har hundratals flygblad har delats ut i Gullringen. 

– Som samhällsförening måste vi försöka väcka folk. Så det är anledningen att vi la flygblad i brevlådorna, berättar Conny Gunnarsson. 

Omkring 500 flygblad delades i slutet av förra veckan ut med rubriken "Gullringsbor – nu är det dags att ta ställning! Vad vill du ska finnas kvar i vårt samhälle?"

– Vi försökte få med alla postlådor inom Gullringens postnummerområde. Det är rätt många utanför samhället också. Det är viktigt att de också kommer till Gullringen. Inte bara för att handla utan för att besöka simhallen, biblioteket, värdshuset och annat också. Vi har mycket i Gullringen om man jämför med andra små samhällen. Det vill vi försöka bevara. Så vi hoppas det här fungerar som en väckarklocka för hur läget är. Går man och tror att allt är bra kanske man inte drar sitt strå till stacken.

undefined
"Vi måste upplysa om hur situationen är. Vi får se om det här kan få någon att tänka efter. Om det hjälper eller inte vet vi inte, men då har vi i alla fall gjort ett tappert försök. Nu har det inte gått så lång tid än och alla har nog inte hunnit läsa. Men någon reaktion har jag hunnit få att de tycke att det var bra att vi tog upp det", säger Conny Gunnarsson.

Ett tuffare ekonomiskt läge för företagare, minskat stöd till föreningar och en nedläggningshotad skola och förskola är några av utmaningarna som samhället står inför. 

– Vi måste försöka se till att åtminstone att de som bor i bygden utnyttjar de dagliga i samhället. Till exempel jobbar många i Kisa eller Vimmerby och handlar där istället för lokalt. Sedan blir man sur för att man har glömt grädden till såsen och affären inte är öppen. Det går inte att bedriva en verksamhet på det som glömts att handla. Försvinner affären så försvinner post, paketutlämning och tips också, säger Conny Gunnarsson och fortsätter,

– Sedan har föreningsstödet minskat och många kämpar för att överleva. Det är mycket ideellt arbete och många gånger samma personer som engagerar sig i alla föreningar. Det gör att krafterna snart tar slut. 

undefined
"Att vi kan få hit barnfamiljer och få till en föryngring i samhället är väldigt viktigt för framtiden", menar Conny Gunnarsson.

Skolan pekas ut som speciellt viktigt och i flygbladet ställs frågan hur ortsborna kan hjälpas åt för att rädda den. 

– Vi har väldigt hög medelålder i samhället. Kan vi få barnfamiljer är det guld värt, de gör stor nytta för samhället. Lägger de nu ner skolan som det pratas om, så sätter det verkligen spiken i kistan. Det blir en ond cirkel. Då får vi inte några barnfamiljer att flytta hit och då blir det ännu värre. Har vi barnfamiljer har vi skolan, kanske kvar affären, simhallen går bättre och andra grejer i samhället också. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!