Vandrarhemmet växlar upp till hotell: "Hänt mycket på kort tid"

Sug efter raggmunk. Rusning till pizzabuffén. Och bokningar på hotelldelen. Efter en tuff start ser Clara Rylander, driftansvarig för Gullringens värdshus & hotell, ljust på säsongen.
– Det har varit segt, faktiskt. Men nu rör det på sig och inte minst Gullringenborna backar upp oss.

Clara Rylander, ansvarig för driften av värdshuset och hotellet tillsammans med Sara Lorentsson, restaurangansvarig. "Det är vi plus ett stabilt gäng som hoppar in vid behov."

Clara Rylander, ansvarig för driften av värdshuset och hotellet tillsammans med Sara Lorentsson, restaurangansvarig. "Det är vi plus ett stabilt gäng som hoppar in vid behov."

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Gullringen2025-05-22 05:56

Andrew Johnston köpte för flera år sedan värdshuset i Gullringen. I samma fastighet finns det som under många år var Gullringens vandrarhem. En uppväxling från vandrarhem till hotell har gjort skillnad, men utdelningen kom inte bums.

– Förra året var egentligen första året vi kom igång med rummen på ett ordentligt sätt, efter upprustningen. Tillstånd och sånt gjorde att vi inte kunde börja hyra ut förrän ganska sent på året, och det påverkade också restaurangverksamheten. Med ojämnt flöde i rumsuthyrningen hade vi inte möjlighet att ha restaurangen öppen hela tiden, och det var ju lite tråkigt, säger Clara Rylander, som ansvarar för driften på plats.

Clara Rylander öppnar dörren till ett av de sju rummen i hotelldelen. "Vi har fräschat upp, nu har vi bäddade sängar och gästerna slipper ta med egna lakan och städa själva."
Clara Rylander öppnar dörren till ett av de sju rummen i hotelldelen. "Vi har fräschat upp, nu har vi bäddade sängar och gästerna slipper ta med egna lakan och städa själva."

 

Hotellet är öppet året runt. "Under sommaren är det mest barnfamiljer och turister, andra delar av året hemvändare, affärsresande och de man inte har rum till när man har kalas."
Hotellet är öppet året runt. "Under sommaren är det mest barnfamiljer och turister, andra delar av året hemvändare, affärsresande och de man inte har rum till när man har kalas."

Sju rum har fått ansiktslyft, gästerna kommer numera till bäddade sängar. Nästa steg blir en temainredning av rummen, där orten Gullringen ska sätta prägel.

Clara Rylander säger att det har tagit tid.  Flera tuffa smällar för samhället, jättevarsel på BoKlok, stängd butik och nedläggning av skolan har gett effekt även på värdshuset och hotellet.

– Klart att det påverkar, inte minst stämningen. Men nu finns det hopp i och med att Surewood köpt upp husfabriken. Och jag måste också säga att just när det har varit tufft och mörkt har sammanhållning och uppslutning i samhället faktiskt visat sig mera. Gullringenborna har kommit hit, stöttat oss och pushat på. Det känns som att många är glada för att vi kämpar på och de visar också uppskattning för det utbud vi har.

– Det har hänt mycket på kort tid, men det handlar också om att bygga upp sitt namn och få lite tid att visa vad man erbjuder.

Clara Rylander, ansvarig för driften av värdshuset och hotellet tillsammans med Sara Lorentsson, restaurangansvarig. "Det är vi plus ett stabilt gäng som hoppar in vid behov."
Clara Rylander, ansvarig för driften av värdshuset och hotellet tillsammans med Sara Lorentsson, restaurangansvarig. "Det är vi plus ett stabilt gäng som hoppar in vid behov."

En annan del som växer är lunchleveranser till företag – i nuläget tre – och hämtning av lunch.

– Torsdagar med raggmunk har gått så bra att vi har restaurangen lunchöppen. Och när vi nyligen började satsa på pizzabuffé kom det nästan dubbelt så många som vi räknat med. Det blev svettigt, kan jag säga.

Bokningsläget i hotelldelen ser positivt ut inför säsongen.

– Vi har ett helt annat utgångsläge i år. Försäsongen har bokat på bra och även de mest intensiva veckorna under högsäsong. Med det som grund har vi möjlighet att ha restaurangen öppen många fler dagar i veckan, det känns jätteroligt. 

"I sommar har vi möjlighet att ha restaurangen öppen betydligt mer än tidigare."
"I sommar har vi möjlighet att ha restaurangen öppen betydligt mer än tidigare."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!