Gullringens loppis lockar besökare från när och fjärran

På fikaloppisen i Gullringen är grundidén enkel; det du inte behöver, behöver någon annan. I år har loppisen haft en kanonsommar med ovanligt många besökare som uppskattat det unika konceptet.

Under söndagen såg himlen stundtals mörk ut, men solen vann väderkampen. "Vi är ganska väderberoende och det blir jobbigt med kläderna som är ute när det börjar regna", säger Camilla Tildemyr.

Under söndagen såg himlen stundtals mörk ut, men solen vann väderkampen. "Vi är ganska väderberoende och det blir jobbigt med kläderna som är ute när det börjar regna", säger Camilla Tildemyr.

Foto: Annie Hogner

Gullringen2023-08-27 20:00

Köp en fika för en liten slant så får du plocka med dig tio prylar, så går det till på fikaloppisen i Gullringen. Det spelar ingen roll om du väljer att plocka med dig en liten t-shirt eller ett stort skåp, konceptet kvarstår. "Är det verkligen så, det är ju helt sjukt", hörs någon ropa utanför loppisen när Vimmerby Tidning kommer dit. Det visar sig vara en alldeles ny besökare, som tycker att det låter lite för bra för att vara sant.

undefined
Camilla Tildemyr bakar bland annat ett antal rulltårtor inför varje söndag. "Den är alldeles färsk så den var lite svår att skära upp på ett snyggt sätt, men den är i alla fall väldigt god", säger hon.

Loppisen bedrivs helt idéellt av Gullabo scoutkår, med Camilla och Johan Tildemyr i spetsen. Camilla har tagit över ett anrikt hus från 1907 från sin far, Ingemar Wohlfart. En gång i tiden var där en Gullringens lanthandel, men nu är det i och utanför den byggnaden som loppisen äger rum varannan söndag.

– Jag är en sån person som känner av energier och ville verkligen att det skulle bli något bra av huset. Det var som att det ropade till mig att jag inte fick låta det förfalla, säger hon.

undefined
Camilla Tildemyr i gul väst, tillsammans med stammisen Yvonne Kindberg.

I resten av huset hyr de ut tre lägenheter och genom det driver fastigheten sig själv. Tack vare den finansieringen och ett helt gäng eldsjälar från scoutkåren fungerar det att ha den här typen av cirkulära loppis där allt i princip är gratis.

– Jag har upplevt känslan av att vara barskrapad och jag vill inte att någon ska behöva känna så. Mitt mål är att jobba bort mentaliteten att man ska sköta sig själv och skita i andra. Vi måste hjälpas åt.

Under sommaren har loppisen haft fler besökare än de haft tidigare år.

– Det har varit en kanonsommar. Vi har nog haft över 150 besökare varje gång vi haft öppet och som mest har vi haft över 300, säger Johan.

undefined
Johan Tildemyr hoppas att konceptet med fikaloppis ska sprida sig till fler delar av landet.

Har någon försökt pruta?

– Njae, det har nog aldrig hänt.

Johan Tildemyr berättar att det verkar lite som att ryktet om loppisen har spridit sig. Vissa åker långväga, från exempelvis Eksjö eller Linköping, för att besöka dem. Just den här dagen är Josefin Backstad från Frödinge först på plats. Hon hängde på låset för att få botanisera bland alla loppisprylar.

– Jag får nog med mig en drake, ett bord och en tvätthängare bland annat, visar hon.

undefined
På loppisen finns allt från tavlor till tofflor.

Hennes fynd visar på den stora variationen av prylar som finns på loppisen, för det inte du behöver, behöver någon annan.

– En gång var det dock en besökare som började rulla iväg på en cykel som stod här utanför, men då fick vi stoppa dem för det var ju en hyresgästs privata ägodel, berättar Camilla och skrattar.

undefined
Fikaloppis i Gullringen.
"Vi har haft en kanonsommar", uttrycker Johan Tildemyr.
"Vi har haft en kanonsommar", uttrycker Johan Tildemyr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!