Så här kan det nya glashotellet se ut

I torsdags kväll hölls samrådsmöte om upprustningen av Brännebro Kraftstation och Hotell Forell. ”Det här sätter Gullringen på kartan igen”, säger Conny Gunnarsson en av många positiva Gullringenbor.

Skisser och ritningar visades av det nya hotellet.

Skisser och ritningar visades av det nya hotellet.

Foto: Roelof Stroetinga

Gullringen2018-11-22 20:00

Brännebro Kraft AB bjöd in allmänheten till samrådsmöte för att diskutera åtgärderna som ska göras i samband med uppstarten av elkraftsproduktion och byggandet av glashotellet och övriga anläggningar vid Brännebro.

Ett möte som lockat mycket folk till Gullringens Värdshus.

Conny Gunnarsson, som representerade Gullringengruppen i ”Allas Vimmerby kommun” tycker att stämningen i samhället präglas av positivitet.

– Planerna vid Brännebro är ett väldigt bra initiativ och när man pratar med folk i bygden är Gullringenborna jättenöjda och tycker att det är skoj att det händer något.

Samtidigt finns det viss oro för projektet, och den kom också fram vid mötet.

Det är en del av de som bor kring Verveln, som känner oro för vattennivån och befarar att det skulle kunna bli ett nytt Yxern. Men det är två helt skilda vattendomar och de möjligheterna att tömma Verveln finns inte, och det är heller inte Andrew Johnstons avsikt.

– Kommunen har anlitat Sweco för att hitta den järndubb som finns vid sjön Verveln och som markerar nivåerna i vattendomen. Sweco ska också göra en miljökonsekvensbeskrivning som visar vad hela projektet innebär, inte minst för området runt sjön Verveln, säger Andrew Johnson.

Conny Gunnarsson tror att Brännebro Krafts sätt att hantera projektet ligger till grund för att merparten gör tummen upp.

– Han jobbar på helt rätt sätt. Han går ut med information till alla, han är miljömedveten och har erfarenheten. Det är viktigt med dialog och Andrew har verkligen fått med sig invånarna. Den som skulle tjäna minst på att stöta sig med någon är ju han.

Nu är samrådsprocessen över och sammanställning kommer att gå in till länsstyrelsen I Kalmar län och till miljödomstolen som har att fatta beslut om tillstånd för att dra igång kraftproduktionen igen.

Andrew Johnson son tror på ett positivt besked.

– Jo det är väl till 97 procent klart, både kommunen och länsstyrelsen var på plats under torsdagen. Men det är en process som ska genomföras. Vi hoppas det är klart så vi kan sätta igång till våren.

I övrigt tycker han projektet löper bra, om än något försenat.

– Vi renoverar en del så det löper på och känns kul. Det händer inte så mycket under vintern. Sen hoppas vi vattenkraftverksägare alltid på regn.

Carina Östh och Conny Gunnarsson passade på att informera om plattformen "Allas Vimmerby kommun", där Conny Gunnarsson ingår i Gullringengruppen.
Carina Östh och Conny Gunnarsson passade på att informera om plattformen "Allas Vimmerby kommun", där Conny Gunnarsson ingår i Gullringengruppen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!