"Folk blir av med jobb – branschen dör ut fullständigt"

Fabriker försvinner och folk blir av med jobben när byggbranschen krisar. På tisdagen deltar Roger Pettersson, fackordförande från hårt drabbade BoKlok i Gullringen, på en demonstration i Stockholm. "Politikerna måste öppna ögonen och se vad som händer", säger han.

"Alla är berörda och det är en hel bransch som håller på att gå åt helvete helt och hållet", säger fackklubbsordföranden Roger Pettersson om läget. Bilden är tagen utanför BoKlok i Gullringen, samma dag som de anställda på informerades om storvarslet som drabbade 65 personer.

"Alla är berörda och det är en hel bransch som håller på att gå åt helvete helt och hållet", säger fackklubbsordföranden Roger Pettersson om läget. Bilden är tagen utanför BoKlok i Gullringen, samma dag som de anställda på informerades om storvarslet som drabbade 65 personer.

Foto: Annie Hogner

Gullringen2024-02-06 14:30

Under parollen ”Bygg bort krisen – bygg bostäder” samlar fackförbunden GS-facket och Byggnads till en demonstration på Sergels torg i Stockholm på tisdagseftermiddagen. Roger Pettersson, ordförande i den lokala fackklubben hos BoKlok i Gullringen, är en av alla från branschen som deltar i demonstrationen. Bland annat talar han på torget och lämnar också över en namninsamling till bostadsministern.

– Budskapet vill föra fram idag är att regeringen inte gör någonting åt den här krisen som pågår inom byggbranschen. Det måste vi få fram på något sätt och det måste hända någonting eftersom fabrik efter fabrik varslar eller lägger ner. Det handlar inte bara om husfabriker heller utan om alla i branschen, alla är berörda och det är en hel bransch som håller på att gå åt helvete helt och hållet, säger Roger Pettersson till Vimmerby Tidning när han sitter på tåget på väg upp till Stockholm.

undefined
Arkivbild. Demonstrationen för byggbranschen hålls på Sergels torg i Stockholm.

De anställda på BoKlok i Gullringen har drabbats av tre jättevarsel på ett år. I början av 2023 var man drygt 220 anställda men efter det senaste varslet är man bara 14 personer kvar. När Vimmerby Tidning ställde frågan till ägarbolaget Skanska om det finns risk att fabriken försvinner helt och hållet var svaret otydligt.

undefined
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) (vänster) med fabrikschefen Robert Gurbin (höger) i samband med ett företagsbesök på BoKlok i Gullringen i början av 2023.

I Småland har nästan var fjärde GS-medlem varslats om uppsägning och på demonstrationen samlas byggnadsarbetare från Stockholm och träindustriarbetare från Småland för att göra sina röster hörda, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande. 

Båda de deltagande fackförbundens ordförande samt Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen talar på Sergels torg på tisdagen. Dessutom hörs snickaren Stefan Slottensjö från Skanska och Roger Pettersson från BoKlok i Gullringen. De sistnämnda lämnar sen också över namninsamlingen med över 18.000 underskrifter till bostadsminister Andreas Carlsson.

– Jag har några saker, jag kommer att säga vad jag tycker och tänker och tala om hur det ligger till, bland annat i och med vårt sista varsel på BoKlok nu. Sen ifrågasätter jag varför regeringen inte gör någonting åt det som håller på att hända, säger Roger Pettersson.

Med demonstrationen hoppas man, enligt Roger, kunna "väcka" politikerna. 

– Ungefär så, de måste öppna ögonen och se vad som händer. Folk blir av med jobben och branschen dör ut fullständigt, säger han.

undefined
Roger Pettersson och Henrik Lindström från GS-facket på Boklok i Gullringen.
undefined
Orsaken till det senaste storvarslet på husfabriken BoKlok var enligt ett pressmeddelande "en konsekvens av en svag bostadsmarknad i Sverige".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!