Linus ska få fler att köra lastbil

Artonåriga Linus Lod från Gullringen är en av ambassadörerna för en rikstäckande kampanj, som ska locka unga till åkeri och flyg.

Linus Lod, 18, är en av tio utvalda ambassadörer för TYA:s kampanj på sociala medier, som ska locka fler unga till lastbilsyrket.

Linus Lod, 18, är en av tio utvalda ambassadörer för TYA:s kampanj på sociala medier, som ska locka fler unga till lastbilsyrket.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT/Privat

Gullringen2022-11-12 19:00

Avsändare av kampanjen är transportfackens yrkes och– arbetsmiljönämnd (TYA), som vill uppmärksamma att det råder brist på personal bland annat inom transportbranschen. Till satsningen har tio gymnasieungdomar över landet valts ut, hälften från transportprogrammet och hälften från flygteknikprogrammet, som ska visa upp sin skolvardag via Instagram och TikTok. Linus Lod från SYAB transportgymnasium i Hultsfred är en av dem.

– Jag var ambassadör förra året också, för han som skulle ha varit hoppade av i sista sekund. Eftersom jag blev tillfrågad även i år tyckte nog TYA att det fungerade bra, säger han.

Sociala medier är den huvudsakliga kanalen för kampanjen, och om ett par veckor är det Lods tur att ta över det tillägnade Instagramkontot.

– Det är lite speciellt att sitta och spela in sig själv, men just att dela med sig av skolgången och när man kör lastbil för att få andra att börja med programmet eller yrket är bara kul.

Varför tycker du att fler borde gå transportprogrammet?

– Framförallt behövs det ju lastbilschaufförer, och sen är det en bra linje för den som gillar praktiskt. Jag har alltid varit sugen på att köra fordon för att jag tycker det är jättekul, men sen blev jag övertalad av en kompis att börja där. Nu när vi har börjat köra lastbil är det enda man vill göra att börja köra i yrkeslivet.

Året efter studenten blir det dock militären för Lod där han ska vara maskinförare eller MC-ordonnans, men efter det är planen att köra timmerbil.

Lod går transportprogrammet på SYAB i Hultsfred.
Lod går transportprogrammet på SYAB i Hultsfred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!