Lantbrukare tror på lönsamhet

Lantbrukare i regionen har en positiv syn på lönsamheten inom jordbruket, trots coronapandemin. På Flaka Mjölk ser man positivt på framtiden.

Eleonor Nilsson (till vänster) och Sofia Nilsson driver mjölkproduktion i Flaka strax utanför Gullringen.

Eleonor Nilsson (till vänster) och Sofia Nilsson driver mjölkproduktion i Flaka strax utanför Gullringen.

Foto: Sofie Olsson

Gullringen2021-03-19 06:00

– Vi tror på framtiden, säger Eleonor Nilsson på Flaka Mjölk strax utanför Gullringen.

Enligt årets lantbruksbarometer som sammanställs Ludvig & Co, Sparbankerna och Swedbank så är hon inte ensam bland lantbrukarna i regionen om att ha framtidstro.

– Tittar man branschvis så har växtproducenterna och nötproducenterna en bättre lönsamhet medans mjölk och gris går ner lite förra året. Men prognosen är positiv för alla – man tror att det ska bli bättre lönsamhet framåt, säger Karin Nilsson, lantbruksrådgivare på Ludvig & Co. 

Just lantbrukare i region Sydost där Kalmar, Kronoberg och Blekinge län ingår, sticker ut och visar på en mer positiv syn på lönsamheten än vad riket i stort gör. I indexen ligger regionen på 20+, rikssnittet ligger på -2.

– Jag tror att i vårt område så är det många som satsar och det smittar av sig, precis som om det är många som lägger av så smittar det också av sig. Men i vårt område så är det ko-tätt och man tror på lantbruket, säger Sofia Nilsson, Flaka Mjölk. 

– Sen är det så att i vår region så är faktiskt de gröna näringarna en av de tre viktigaste och största näringarna i hela regionen. Då är det klart att många av beslutsfattarna och länsstyrelsen och så ser hur viktigt det är att det funkar, säger Marianne Gunnarsson från Vimmerby Sparbank. 

Coronapandemin har inte haft någon större negativ påverkan på lantbruket. När restauranger stänger så ökar istället matlagningen hemma och det ser ut som att konsumenten som handlar mat för hemmet är bättre på att välja svenska livsmedel, än vad restauranger är. 

– Hemmamatlagningen ökar och man får hoppas att det hänger i sig, säger Sofia Nilsson.

Under pandemiåret har Sveriges självförsörjningsgrad varit uppe på tapeten för diskussion. Men det har ännu inte märkts av i verkligheten ute på gården i Flaka.

– Jag trodde nog att det skulle synas mera. Jag tror att man har blivit mer medveten men det är inget som man från en dag till en annan har märkt att vi måste steppa upp. Det vi inser är ju att landet inte kommer klara sig särskilt länge om det blir så att gränserna stängs och vi inte får in livsmedel i landet, säger Eleonor Nilsson och förklarar att det tar minst två år från det att en kalv föds till att det blir en producerande mjölkko.

– Det finns inget "quick fix" för att dubbla snabbt, säger hon. 

2021 års lantbruksbarometer visar på en positiv syn på lönsamhet. Från vänster: Eleonor Nilsson, Sofia Nilsson, Marianne Gunnarsson och Karin Nilsson.
2021 års lantbruksbarometer visar på en positiv syn på lönsamhet. Från vänster: Eleonor Nilsson, Sofia Nilsson, Marianne Gunnarsson och Karin Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!