Johans udda yrke – hans får får ny frisyr

Han har jobbat som stuntman, elektriker och polisuthyrare, som besiktningsman, filmmaskinist och kyltekniker. Idag livnär sig Johan Tildemyr i huvudsak som professionell fårklippare.

Johan Tildemyr började klippa får redan i unga dagar. Tidigare har han haft det som en bisyssla, men sedan ett par år tillbaka är det hans huvudsakliga yrke.

Johan Tildemyr började klippa får redan i unga dagar. Tidigare har han haft det som en bisyssla, men sedan ett par år tillbaka är det hans huvudsakliga yrke.

Foto: Annie Hogner

Gullringen2023-10-17 05:30

Som liten var Johan Tildemyr stökig och okoncentrerad i skolan. Av den anledningen hade han anpassad skolgång, vilket innebär att han inte var i skolan hela tiden.

– Istället fick jag vara på en gård. De hade hundraåttio tackor, så där och då lärde jag mig att klippa får, säger han.

Idag förstår Johan Tildemyr att hans då odiagnosticerade ADHD och dyslexi bidrog till svårigheterna i klassrummet, men det visste varken han eller lärarna då. Som tur är har han fått stor nytta av det han fick lära sig när han inte var i skolan.

Genom åren har han haft ett gäng olika yrken, men har alltid kunnat falla tillbaka på fårklippningen som han sysslat med vid sidan av.

– Nu är det min huvudsakliga syssla, som jag jobbar med på ungefär sjuttiofem procent.

undefined
Johan Tildemyr - professionell fårklippare. "Det är ganska fysiskt ansträngande att klippa får, så jag har nog byggt upp lite konstiga muskler som inte alla har".

För ungefär två år sedan sa Tildemyr nämligen upp sig från sitt jobb på bilprovningen i Vimmerby, för att kunna lägga mer tid på fårklippningen. Han berättar att det var ett par lokala fårklippare som av olika anledning slutade vid den tiden, vilket gjorde att han fick fler och fler samtal från djurägare som ville ha hans hjälp.

Till slut hade han mer jobb och fler än han mäktade med, så då valde han att skifta fokus.

– Jag jobbar fortfarande på bilprovningen, men bara den sista veckan i varje månad. Att jobba så mycket med okulär besiktning blev för påfrestande, så det tröttade ut mig mentalt. Fårklippningen är också ansträngande, men det är på ett helt annat sätt.

Som egenföretagare i den nischade branschen har han kunder hela vägen upp till Uppsala och Arvika i norr, ner till Öland i öst och Ystad i söder. Det gör att det blir en del tidiga morgnar och sena nätter, eftersom han pendlar från sitt hem i Gullringen.

– Jag klipper nog mellan tjugofem- och trettiotusen får på ett år. Det blir en hel del bilåkande.

undefined
Det finns olika typer av saxar att använda när man klipper får. Förr i tiden fick man använda en vanlig analog sax, men idag är de flesta eldrivna.

Enligt Johan Tildemyrs uppskattning finns det bara ett tjugotal personer som jobbar aktivt med fårklippning mer eller mindre på heltid i landet, samtidigt som det enligt honom finns över en halv miljon får. Med lite enkel matte kan man komma fram till att det finns ganska många får per professionell klippare, så brist på jobb eller hård konkurrens är inget han fått uppleva än.

I dagsläget håller Tildemyr också en onlinekurs där han lär ut konsten att klippa får till den som är intresserad. I framtiden finns planer på att starta en Youtubekanal för att visa hur livet som fårklippare ser ut.

undefined
Tildemyr klipper får i stora delar av södra Sverige. Han planerar sina rutter veckovis, och försöker att boka in flera kunder i samma geografiska område när han är ute och åker. "Jag har nog lite svårt att säga nej, så ibland blir det lite väl mycket jobb".
En gång råkade Tildemyr klippa fåren på granngården till den kund som egentligen hade bokat honom. "Det var lite pinsamt såklart, men den ägaren blev också glad över att få sina får klippta".
En gång råkade Tildemyr klippa fåren på granngården till den kund som egentligen hade bokat honom. "Det var lite pinsamt såklart, men den ägaren blev också glad över att få sina får klippta".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!