Glädje och sorg på Gullringsdagen

På lördagen anordnades Gullringsdagen för första gången sedan pandemins intåg. I skenet av initiativtagaren Maja Westberg Enqvists bortgång knappt en vecka innan, präglades dagen av både gemenskap och sorg.

Sabina och Jessica Hederud serverar mat till hungriga Gullringenbesökare.

Sabina och Jessica Hederud serverar mat till hungriga Gullringenbesökare.

Foto: Matilda Söderberg

Gullringen2023-08-19 19:00
undefined
Sabina och Jessica Hederud serverar mat till hungriga Gullringenbesökare.

Gullringsdagen startade för drygt 20 år sedan.

– Det började 2002, då var det Maja Westberg Enqvist som var mamma till det hela. Det var hon som kläckte idén, säger Jessica Hederud från Bygdeföreningen.

Dagen inleddes med en tyst minut och ett minnestal.

– Det känns. Vi ville hedra henne nu när vi drar igång, hon var en eldsjäl och ville alla väl. Vi måste hålla liv i Maja-andan – alla ska glädjas och inkluderas, säger Jessica.

undefined
Gullringsdagen präglas i år av initiativtagaren Maja Westberg Enqvists hastiga bortgång.

Clara Rylander står bakom disken på värdshuset tillsammans med Liam. På konstutställningen intill serveringen står ett bord med ett ljus tänt intill Maja Westberg Enqvists porträtt.

– Vi är fortfarande ganska chockade, det hände så nyss, säger Clara.

Gullringsdagens arrangörer märker av Majas frånvaro.

– Trots att vi är ledsna är det också fint att kunna vara tillsammans i sorgen, säger Clara.

undefined
Liam och Clara Rylander på Gullringens värdshus.


– Det är ett litet brukssamhälle, folk har vuxit upp här och flyttat ifrån. Idag blir som en liten hemvändardag där barn och barnbarn kommer tillbaka och hälsar på, säger Conny Gunnarsson från Bygdeföreningen.

I år har marknaden, som fokuserar på hantverk och närproducerat, vuxit.

– Vi satsar på 300-400 besökare. Vi har lite fotboll emot oss, men vi är nöjda ändå. Förhoppningsvis blir det en årlig tradition, säger Conny Gunnarsson från Bygdeföreningen.

undefined
Conny Gunnarsson på Bygdeföreningen hoppas att Gullringsdagen kan bli en årlig tradition.
undefined
De gamla amerikanarna drar åt sig blickarna på Gullringsdagen.

 

undefined
Christoffer Albertsson, Otilia Esping, Cornelia Esping och Johan Pettersson har åkt till Gullringen från Södra Vi. De har precis landat på marknaden. "Jag tycker det ska bli spännande att få lära sig lite mer om Gullringens historia" säger Cornelia.
undefined
Ewa och Andreas Will står hukade över katalogerna i biblioteket. Tillsammans med barnbarnen Harry och Elna inspekterar de ett uppslag mycket noggrant. "Det här är vårt hus! Det är mycket som ser likadant ut, men nu är balkongen inglasad" säger Ewa. "Och det är inte två portar till garaget längre" säger Andreas.
undefined
Räddningstjänsten är här för första gången och visar upp brandbilarna, som brukar vara mycket populära hos barnen. Från vänster: Filip Stenberg, Mikael Klingstedt, Andreas Danielsson och styrkeledare Ronnie Strömberg.
undefined
Rune Anderssons gyllengula miniatyrdjur i bivax.
undefined
Rune Andersson demonstrerar sina vaxstaplar. Han har tagit med sig sina ljus från Vaxboa i Käbbo. "Vi är bara två i hela Sverige som gör detta. Det var min farfar som började i slutet på 1800-talet, och jag har hållt på i 35 år. Så det är en tradition som pågått i 150 år nu" säger Rune.
undefined
Jessica Simonsson har ställt fram lite smått och gott på marknadsbordet. Det är andra gången hon är med på Gullringsdagen. "Jag har lite virkade saker och några smycken. Jag brukar sälja på julmarknaden också" säger Jessica.
undefined
Gun-Marie Henriksson har sytt väskor av kaffeförpackningar i över 20 år. "Jag drabbades av bröstcancer 2010. Sedan dess har jag sytt väskorna och samlat in pengar till bröstcancerfonden. Hittills har jag donerat 12 500. Det går åt 13 förpackningar till varje väska, så mina nära och kära hjälper till och sticker åt mig deras gamla kaffepåsar ibland" säger Gun-Marie.
undefined
Gullringsdagen anordnas för första gången sedan pandemins intåg.
undefined
Daniel Wigren prissätter sin konst. Den som har varit roligast att måla är den allra nyaste, “Trollmor smider Gullringen”.
undefined
Daniel Wigrens verk “Trollmor smider Gullringen”.
undefined
Eva Maria Börjesson har målat tavlor i akryl och akvarell.
undefined
En inblick på Gullringsdagen.
undefined
Bilshow på Gullringsdagen.
undefined
Sabina Hederud hjälper Jessica vid hamburgeköket.
undefined
Ett tänt ljus för Maja Westberg Enqvist på konstutställningen i värdshuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!