Församlingshemmet i Gullringen säljs – kan bli bostäder

Kyrkan behöver bli kvitt tomma lokaler och nu ska man sälja Gullringens församlingshem. – Det känns vemodigt, säger kyrkoherden.

Gullringens församlingshem

Gullringens församlingshem

Foto: Johannes Widergren

Gullringen2021-05-07 16:00

Varje pastorat ska enligt Svenska kyrkan ha en beslutad lokalförsörjningsplan 1 januari 2022. Nu har Södra Vi-Djursdala församling gått igenom sina lokaler och beslutat att församlingshemmet i Gullringen ska säljas.

– Det är det som används minst. Det är inte lika populärt med förättningar där som i kyrkorna i Södra vi och Djursdala. Ska man ha dopkalas eller minnestund så har man det där och inte i Gullringen, säger kyrkoherden Anita Waernqvist.

Församlingshemmet byggdes 1964 och var igång fram till covid-19-utbrottet förra året, även om ruljansen avtagit.

– Jag har varit här i tre år och på den tiden har vi haft ett enda dop där. På gudstjänster har det kommit ytterst få personer, ibland bara två eller tre stycken, säger Anita Waernqvist.

Det sammanlagt 400 kvadratmeter stora församlingshemmet skulle dessutom kräva omfattande renoveringar för att kunna fortsätta vara just församlingshem. Trots det var det inget lätt beslut att göra sig av med lokalen.

– Det känns vemodigt att det inte behövs längre. Hade jag fått välja hade jag gärna sett verksamhet där men så ser det inte ut idag. Precis som för idrottsföreningar och liknande är det svårt att hitta frivilliga som vill ställa upp och driva, säger Anita Waernqvist.

Nu hoppas kyrkoherden att lokalen kommer till användning. Hon har bland annat fått frågan om möjligheterna att göra om församlingshemmet till bostäder. Enligt mäklaren läggs församlingshemmet ut till försäljning till veckan.

Kyrkoherden Anita Waernqvist tycker att det känns vemodigt att sälja församlingshemmet i Gullringen, och skulle gärna se att man fortsätter med verksamheten där.
Kyrkoherden Anita Waernqvist tycker att det känns vemodigt att sälja församlingshemmet i Gullringen, och skulle gärna se att man fortsätter med verksamheten där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!