Datoriserat eller ej, kor vill skutta!

En solig förmiddag i maj är det dags för de drygt 300 korna på Flaka gård att komma ut på årets grönbete.

Korna bjöd på glädjeskutt och svansar i vädret när de slussades ut på betet.

Korna bjöd på glädjeskutt och svansar i vädret när de slussades ut på betet.

Foto: Henrik Nestor

Gullringen2020-05-06 17:00

Korna som varit inne i ladugården sedan oktober är laddade för betessläpp, det hörs på ett högljutt råmande. Grinden öppnas och första kon tar några försiktiga steg utanför ladugården, hon verkar kolla om kusten är klar. Det dröjer inte länge förrän hon skuttar till i luften, höjer svansen och springer mot det gröna gräset. 

– Det är lite speciellt, även om man vet att det blir mer jobb i några dagar, säger Sofia Nilsson, som tillsammans med maken Tobbe Nilsson, och paret Eleonor och Anders Nilsson driver Flaka Mjölk sedan 11 år tillbaka. På gården finns också två anställda. 

Att det blir mer jobb i samband med betessläpp beror på att man nu närmsta dagarna måste hålla extra koll och se till att korna går in igen och mjölkas som de ska. 

– Det blir lite stökigt i några dagar men det blir ju som att man förlänger ladugården, säger hon. 

De 300 mjölkkorna går på lösdrift och mjölkas med robot. Det innebär att mycket är datoriserat i driften. Alla kor har ett halsband som gör att data kan läsas av om varje enskild ko bland annat hur mycket kon mjölkar och om kon brunstar. Även när det kommer till kosläppet så är det datorn som styr vilka kor som går ut. Den datoriserade grinden öppnar sig bara för de kor som mjölkats under den senaste tiden.

– Det är för att om de har 30 kg mjölk i juvret så kan de få blodbristningar när de springer och hoppar, då blir det blod i mjölken, berättar Sofia Nilsson.

Lite buffel och lek mellan korna hör till.
Lite buffel och lek mellan korna hör till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!