Nytt grepp ska öka studiemotivationen

Gamleby folkhögskola testar i höst ett nytt grepp på de allmänna kurserna: profiler. Tanken är att de ska locka till vidare studier.

Karin Olsson, rektor, och Eva Grenfeldt, studie- och yrkesvägledare, berättar om kommande kurser och utbildningar på Gamleby folkhögskola.

Karin Olsson, rektor, och Eva Grenfeldt, studie- och yrkesvägledare, berättar om kommande kurser och utbildningar på Gamleby folkhögskola.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2019-01-29 06:00

Profiler på allmänna kurser har redan prövats på andra folkhögskolor och nu har Gamleby bestämt sig för att också göra ett försök.

Det blir totalt fyra olika profiler: skapande, svenska språket, risk och säkerhet samt socialpedagogisk profil. Eleverna läser mellan ett och tre år på en allmän kurs, beroende på hur mycket de har att ta ifatt sedan tidigare, men själva profilen är på ett år och omfattar sex timmar i veckan.

Tanken är att det ska bli mer lustfyllt och motiverande att plugga, när man kan se vad studierna kan leda vidare till.

– Det handlar mycket om personlig utveckling, inte bara behörighet, säger rektor Karin Olsson.

Profilen skapande varvar förstås studierna med skapande verksamhet.

Tillkomsten av profilen svenska språket har en egen förklaring:

– Det har att göra med att vi har ganska många nyetablerade som fortsätter efter etableringskursen, säger Olsson.

När det gäller profilen risk och säkerhet är målgruppen personer som vill jobba inom polis, räddningstjänst och kriminalvård.

– De får känna på ämnena och får sedan behörighet att till exempel söka in på polishögskolan, säger Eva Grenfeldt, studie- och yrkesvägledare.

Den fjärde profilen, socialpedagogik, innehåller bland annat psykologi. Några allmänna kurser utan profil kommer det inte att finnas nästa läsår.

Odling som livsstil löper över ett kalenderår. Där är det i år tre grundkurser och en fortsättningskurs.

– Det är ett led i vår vilja och ambition att jobba mot hållbarhet, säger Karin Olsson.

Inom folkmusik blir det två kurser nästa läsår, båda på distans. Den tänkta uppföljaren till Visskolan, sång- och låtskrivarlinjen, startade aldrig i höstas, på grund av för få sökande, och har strukits ur utbudet av utbildningar 2019–2020.

I övrigt fortsätter samma långa utbildningar som tidigare, bland annat den till lärarassistent. Där är det inte klart än hur det blir med medverkan från Arbetsförmedlingen kommande läsår, men utbildningen kommer att ges oavsett hur det blir med det.

Utbudet av sommarkurser blir större i år än tidigare. En nyhet är arkeologikursen, som vi redan berättat om. Den blev snabbt full.

"Fotografiskt sommarprojekt" är en annan nyhet, liksom kursen "Flammigt inslag – väva halvylle med ränder i ikat". Dessutom återkommer de kurser som brukar hållas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!