Modevisning på temat hållbarhet

I textilsalarna på Gamleby folkhögskola råder fullt fokus. De som studerar Textil design lägger just nu sista handen vid kollektionerna som ska vara med på lördagens modevisning i Västervik.

Här arbetar Lisa Oknelind in i det sista med förberedelserna till utställning och modevisningen på lördag i Västervik. Lisa är en av fem studerande på utbildningen Textil och design sömnad, Gamleby folkhögskola.

Här arbetar Lisa Oknelind in i det sista med förberedelserna till utställning och modevisningen på lördag i Västervik. Lisa är en av fem studerande på utbildningen Textil och design sömnad, Gamleby folkhögskola.

Foto: Kristina Westring

Gamleby2018-05-15 19:00

Från den sal där textilstuderande på Gamleby folkhögskola håller till hörs smatter från symaskiner, fållar nålas och flinka fingrar syr detaljer. De fem elever som går inriktningen sömnad lägger sista handen vid kollektioner som ska visas på Grönsakstorget den 19 maj.

– De har fått skapa plagg helt fritt utifrån temat "hållbarhet". Det här är deras avslutningsprojekt, säger Ida Nyman, lärare i textil design.

Lisa Oknelid har valt att sy alla sina plagg av kläder från second hand.

– Jag kommer att ha fyra ingångar (olika kollektioner, reds anm.). Min utmaning har varit att bara använda redan använda kläder och göra något nytt av dem. Till en blus har jag till exempel återanvänt en dragkedja från ett annat plagg, säger hon.

Lisa berättar att hon gick grundkursen i Textil design för några år sedan. Då tänkte hon på textil mer som en hobby. Nu efter att har gått ännu ett år med fördjupning ser hon en framtid inom textilbranschen och hon har kommit in på Tillskärarakademin i Göteborg till hösten.

Skirt, ljust och somrigt är stilen som Clara Ljunggren har satsat på i sin kollektion.

– Jag har också använt mycket tyg från second hand, säger hon.

Pontus Sandell, däremot, gör en tvär gir i en helt annan riktning.

– Mina kläder handlar om konsumtion. Motsatsen till hållbarhet. Plaggen har lite för mycket av allt. Stort, svulstigt, puffar och ädelstenar. Inget är återvunnet, säger han och syr fast en glittrig pryl på en överdimensionerad krage.

Pontus säger att han vill jobba på teater som kostymör. Den idén föddes när han såg musikalen Aladdin i New York.

– Jag vill till Broadway och sy scenkläder. Det är min dröm, säger han.

Förutom modevisningen blir det även en utställning. Det är de studerande som går grundutbildningen som visar exempel på väv, screentryck, kläder och virkning.

– Det är första gången som vi förlägger vårat avslutningsprojekt till Västervik. Tidigare har vi haft modevisning i samband med Folkhögskolans dag. Men nu tänkte vi att vi ville förnya oss, säger läraren Tina Viberg.

– Det var redan innan jul som skapandeprocessen startade och våra studerande visar verkligen prov på hur man kan ta sig an ett ämne från olika håll, säger Ida Nyman.

Clara Ljunggren syr på sin kollektion med ljusa och skira sommarplagg.
Clara Ljunggren syr på sin kollektion med ljusa och skira sommarplagg.
Modevisning och utställning

När: Lördag 19 maj.

Var: Grönsakstorget i Västervik.

Öppet: 10-15

Modevisningar klockan 11.30 och 12.30.

Källa: Textil och design på Gamleby folkhögskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!