Inga önskade fynd på byggplatsen

Bygget av den nya hälsocentralen i Gamleby lär inte försenas av några arkeologiska fynd. Det står klart efter den undersökning som gjorts.

Veronica Palm hittade inget som var äldre än 1800-talet.

Veronica Palm hittade inget som var äldre än 1800-talet.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2019-04-16 16:00

Arkeologerna Veronica Palm, Västerviks museum, och Cecilia Ring, länsmuseet, har deltagit i en arkeologisk förundersökning i det område där hälsocentralen ska byggas någon gång i slutet av år 2022 eller början av 2023.

– Vår rekommendation till länsstyrelsen blir att inte göra några fler insatser i det här området, säger Veronica Palm, när undersökningen har avslutats.

Totalt gjordes ett tiotal schakt, ner till mellan en och två meters djup, men inget spännande kunde hittas. Det som påträffades var spår av odlingslager.

– Vi hittade inget som var tidigare än 1800-talet. Inga förhistoriska eller medeltida spår, säger Veronica.

Platsen är spännande, eftersom den har en gammal historia, men av den fanns alltså inga spår i just det här området.

– Den medeltida kungsgården, som vi egentligen letade efter, har förmodligen legat närmare ån. Den låg i alla fall inte här, säger Veronica.

Kungsgården omnämns i ett donationsbrev från år 1275, när Magnus Ladulås donerade kyrkan till domkapitlet i Linköping och underhållet lades på Åby som kungsgård. I samma brev omnämns Västervik som stad för första gången. Den kyrka som avses är troligen den ruin som finns vid Gamlebyvikens friskola.

Om kungsgården låg där det i dag är parkering, finns en chans att det finns ganska välbevarade spår av den. Men den kan också ha legat under Tjustbio eller under nuvarande Åby herrgård, och om det sistnämnda stämmer, är nog spåren bortgrävda redan.

Arkeologerna Veronica Palm och Cecilia Ring håller koll på varje schakt som tas upp.
Arkeologerna Veronica Palm och Cecilia Ring håller koll på varje schakt som tas upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!