Grön glädje i Gamleby kulturhus

Odlingslådor fyllda med grönsaker, kryddväxter, växter till färg och blommor för inspiration. Det är något av allt som gömmer sig i köksträdgården bakom Gamleby kulturhus (Tingshuset).

Mynta är gott att brygga te på. En näve är lagom till en stor kanna.

Mynta är gott att brygga te på. En näve är lagom till en stor kanna.

Foto: Kristina Westring

Gamleby2018-07-01 18:00

Under söndagen öppnades mängder av trädgårdar upp i Sverige. I Gamleby var det Kulturföreningen Ting för alla som visade sin ekologiska köksträdgård. Mellan ett högt plank och ljusa husväggar verkar växterna trivas. Jörgen Bergström, tusenkonstnär och ordförande i föreningen, visar runt och vi stannar vid en växt som heter veide.

– Den här blir en halvmeter och från den kan man utvinna en blå färg. Vikingarna använde den för att färga sina kläder.

I de övriga pallkragarna växter tomater, sallad och gurka. Mat som kommer väl till pass när föreningen drar igång sin barnverksamhet den 9 juli. Då finns här möjlighet att måla, skulptera och skapa.

– Växterna är inte bara mat utan även inspiration. Titta på den här vallmon till exempel, så fulländad. Visst får man lust att teckna eller forma i lera.

I Västerviks kommun visade, förutom Kulturföreningen Ting för alla, Birgitta och Johnny Dahlgren sin trädgård belägen i Flatvarp, Loftahammar. Där finns, bland mycket annat, en för Sverige ovanlig lotusnäckros.

– I dag har den en stor och vacker knopp och sex mindre. Det fanns en chans att den skulle blomma, men det blir nog om en eller två dagar, säger Birgitta Dahlgren.

Tusen trädgårdar arrangeras av Riksförbundet svensk trädgård, Trädgårdsriket och Studiefrämjandet. Alla som har en privat eller offentlig trädgård har möjlighet att visa upp den. I hela Sverige var det 810 trädgårdar som höll öppet under söndagen.

Det här är vejde, en växt som innehåller ett blått färgämne.
Det här är vejde, en växt som innehåller ett blått färgämne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!