Fler fynd hittade vid utgrävngsplats

Spadtag för spadtag kommer vikingatiden i dagen. Utgrävningarna av den gamla hamnanläggningen vid Stäket i Gamleby är långt ifrån färdiga.

Rickard Cras sållar den uppgrävda jorden i jakt på historiska skatter.

Rickard Cras sållar den uppgrävda jorden i jakt på historiska skatter.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-05-24 18:00

Under en veckas tid har studenter från Södertörns högskola i Stockholm letat vidare på den tidigare grävplatsen, där utgrävningar gjordes 2016.

Bakgrunden till hela projektet är en pålspärr, som upptäcktes sommaren 2015. Det var Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, som gjorde det spännade fyndet, med hjälp av ekolod.

Sedan de första pålarna hittades, har ännu fler påträffats. Johan Rönnu tror att det finns hundratals pålar i området, kanske tusentals.

– Det är lite för stort för att bara vara en pålspärr, säger han.

Längre upp på land finns en rejäl stenkonstruktion, varför teorin är att det kan ha varit en del av en hamnanläggning, där båtar la till, samtidigt som det också kan ha funnits en försvarsfunktion.

Vid förra utgrävningen hittades en planka, som kan ha suttit på en vikingatida båt.

– Det ser väldigt misstänkt ut, säger Veronica Palm, arkeolog.

Hon tillägger att de vet att det finns mycket saker under vattenytan just på den här platsen. Johan Rönnby har dykt och känt med händerna att det är så.

Men det är lite svårjobbat, på grund av att vattnet är så grumligt.

Johan Rönnby vill gå vidare med utgrävningarna och undersöka vad som finns gömt i vattnet och dyn, men det blir förmodligen inte i år.

– Vi ska ha en liten diskussion med länsstyrelsen först, för det är de som bestämmer. Men det är inte helt omöjligt att det ligger ett vikingaskepp här. Det vore en jättesensation! Om det var en hamn, finns det ofta båtar kvar på botten, säger han.

I väntan på ett sådant toppenfynd, får arkeologerna hålla till godo med lite mindre grejer. Veckans utgrävningar har bland annat bjudit på ett par mynt från 1700-talet och en kritpipa från samma århundrade. Dessutom en bit av en hästsko, en gammal knapp och en spik.

– Vi har ett tydligt 1700-talslager. Det är det som vi håller på och gräver oss igenom nu, säger Veronica Palm.

Hon tillägger att de flesta av fynden från den här tiden har hittats med hjälp av metalldetektor.

En av dem som gräver är studenten Nathalie Jägeborg från Södertörns högskola. Hon håller till i stenkonstruktionen. Där har hon grävt sig ner till den gamla sjöbottnen, som är lite ljusare.

– Där ungefär börjar vikingatiden, men jag ska ner lite till, säger hon.

Johan Rönnby tror att det kan ligga ett vikingaskepp gömt under vatten och dy på den här platsen. Det ska undersökas närmare, men det blir nog inte i år.
Johan Rönnby tror att det kan ligga ett vikingaskepp gömt under vatten och dy på den här platsen. Det ska undersökas närmare, men det blir nog inte i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!