En vänskap som höll livet ut

Hur kunde två av landets mest betydelsefulla kulturpersonligheter skapa en alldeles unik vänskap trots stora trätoämnen? Svaret reser Ellen Wennersten runt och föreläser om, och förra veckan berättades historien på Åby Herrgård.

Ellen Wennersten föreläser om vänskapen mellan Ellen Key och Verner von Heidenstam.

Ellen Wennersten föreläser om vänskapen mellan Ellen Key och Verner von Heidenstam.

Foto: Filip Gustafsson

Gamleby2018-11-05 10:30

Ett 20-tal personer hade samlats för att få ta del av Ellen Wennerstens historia kring vänskapen mellan Ellen Key och Verner von Heidenstam.

– Jag jobbar som guide på Strand där Ellen Key bodde och på Heidenstams Övralid. När jag såg att de här två kände varandra och att de hade en viss samsyn så tyckte jag det var väldigt intressant, förklarar Ellen Wennersten.

Den temperamentsfulla och livliga Ellen Key föddes den 11 december 1849. Hon växte upp på Sundholms herrgård utanför Västervik som äldst i bland sex syskon. Fadern var riksdagsledamot och modern grevinna.

– Aga såväl som hårda bestraffningar var naturliga inslag i hennes uppväxt. Hon var en bokslukerska och såg tidigt orättvisorna i samhället, säger Ellen Wennersten.

Verner von Heidenstam föddes som ensambarn i en mycket välbärgad familj. Fadern, som utnämndes till major, ogillade den lille pojkens fantasilekar och smak för utklädnader. Unge Heidenstam drogs med flertalet sjukdomar klarade inte av att fullfölja sin skolgång.

– Föräldrarnas relation var mycket kylig och Verner von Heidenstam lärde sig det mesta av tre stycken kvinnor. Sin mor, tant Molly och tant Lott.

Den unge och blivande diktaren Heidenstam fick tidigt lovord av självaste Strindberg och de blev med tiden nära vänner.

– Ellen Key, August Strindberg och Verner von Heidenstam satt en kväll vid restaurang Gropen i Stockholm efter en livlig utekväll. Ellen Key ska då ha yttrat att hon aldrig någonsin haft så roligt.

Men åren utvecklade Ellen Key och Verner von Heidenstam en tämligen unik vänskap. Ellen Wennersten förklarar att det var mycket som förenade duon.

– Båda kom från överklassbakgrunder och saknade längre formella utbildningar. De hade en liknande syn på religion och man kan även kalla de båda för eldsjälar.

– Vänskapen tog vid när Ellen Key postade ett brev som adresserades till hans fru. Det var efter hans debutdiktsamling.

Den radikala debattören Ellen Key blev ofta en måltavla för både kritiker och satirmålare. Heidenstam tog då sin vän i försvar offentligt. Vid Ellen Keys begravning 1926 förmådde inte den annars så skickliga talaren Heidenstam att slutföra sitt begravningstal. I gråt lämnade han över sina ord till landshövdingskan Alice Trolle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om