Butikschefen i Gamleby om köpruschen på Systembolaget

Jämfört med år 2019 gick Systembolagets försäljning upp kraftigt 2020 – och så även lokalt. "Vi är inget undantag", säger Veronica Hertz, butikschef på Systembolaget i Gamleby.

Butikschef Veronica Hertz säger att Gamleby inte är något undantag när det kommer till den nationellt ökade försäljningen.

Butikschef Veronica Hertz säger att Gamleby inte är något undantag när det kommer till den nationellt ökade försäljningen.

Foto: Hans Brandin/Fredrik Sandberg/TT/Montage

Gamleby2021-03-29 16:39

Systembolagets försäljning ökar i nästan samtliga av Sveriges län, enligt statistik rapporterad från Systembolaget själva. I Kalmar län har hela 15 031 000 liter dryck sålts totalt under 2020, vilket är en ökning med 2 745 000 liter, det vill säga drygt 22 procent, i jämförelse med 2019.

Veronica Hertz är butikschef för Systembolaget i Gamleby, och hon säger att ökningen märkts av i hennes butik också.

– Generellt har Systembolagets försäljning ökat med tanke på pandemin, och vi är inget undantag. Både försäljningen och antalet kunder har ökat, berättar Hertz och fortsätter:

– Det här är på grund av att vi inte reser lika mycket, eller går ut på restaurang som tidigare. Själva konsumtionen har inte ökat nämnvärt, utan det är mer hur man anförskaffar varorna. Man har ändrat sitt köpbeteende.

Några andra effekter av pandemin i just Gamleby har hon svårt att se. När det gäller mönster i försäljningen så går öl och vin åt mest. Försäljningen av alkoholfritt har minskat totalt sett i länet, men Veronica Hertz säger att så inte är fallet i Gamleby.

– Alkoholfria alternativ har ökat lite hela tiden, det har inte minskat i försäljning, säger hon.

När det gäller Systembolaget i Västervik hänvisar butikschef Charlotte Holm till huvudkontoret. Therese Elmgren, pressansvarig på Systembolaget, svarar att man inte redovisar försäljningsstatistik på kommunnivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!