Bryggor bakom galler: "Ska lösas efter midsommar"

En brygga i småbåtshamnen i Gamleby har stängts av med grind, i strid mot gällande avtal. Men kommunen förstår företagarens val, och har bestämt sig för en kompromiss.

Vid bryggan bredvid båtrampen har en grind satts upp.

Vid bryggan bredvid båtrampen har en grind satts upp.

Foto: Ellinor Ljung

Gamleby2021-06-04 06:00

Flera läsare har hört av sig till oss och ifrågasatt de grindar som sitter för bryggorna i Gamlebys småbåtshamn. Den ena grinden uppkom för flera år sedan, men en av dem är desto nyare. Den nya grinden sitter för en brygga som ligger i anslutning till en båtramp. Bryggan används då man lägger i eller tar upp sin båt. En läsare beskriver sig vara upprörd, och upplever sig utestängd.

undefined
Flera har reagerat på de grindar som satts upp vid Gamlebys småbåtshamnar.

Även kommunen har fått påstötningar.

– Vi fick information om att det kommit upp en grind för 2–3 veckor sedan. Bryggan och vattenområdet arrenderas av en privat aktör, som hyr ut båtplatser. Vi har ett avtal som säger att den intilliggande rampen för båtar ska vara tillgänglig för allmänheten, säger Rickard Ljunggren på kommunens samhällsbyggnadsenhet.

Kommunen har kontaktat Stefan Matsson på företaget Stemab, som äger bryggorna.

– Vi har erbjudit honom att behålla grinden, förutsatt att han anlägger en mindre brygga i anslutning till båtupptagningsrampen för att underlätta för de som ska lägga i och ta upp sina båtar, säger Ljunggren och fortsätter:

– Enligt uppgift från arrendatorn ska han lösa det till semestern, efter midsommar.

undefined
Båtrampen ligger precis bredvid en av bryggorna som fått en gallergrind framför sig.

Syftet är att grinden ska skydda de som hyr båtplatser där från stölder och skadegörelse. Problem som ökat i omfattning, enligt vad Matsson uppgivit för kommunen.

Matsson vill dock inte kommentera detta ytterligare när vi når honom, utan hänvisar till det han framfört till kommunen.

Det är två bryggor som har grindar uppsatta framför sig i Gamlebys småbåtshamn.
Det är två bryggor som har grindar uppsatta framför sig i Gamlebys småbåtshamn.
Karta: Gamleby Hamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!