Branden svårsläckt – räddningstjänsten fick vakta inatt

Den häftiga villabranden i Gamleby blev mer svårsläckt än väntat. Räddningstjänsten lämnade platsen först vid 08-tiden på fredagsmorgonen.

Endast ruiner återstår av huset som började brinna på torsdagsmorgonen.

Endast ruiner återstår av huset som började brinna på torsdagsmorgonen.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2021-04-16 16:52

Branden bröt ut tidigt på torsdagsmorgonen. När vi pratade med räddningstjänsten vid lunchtid var branden under kontroll, och man hoppades på att kunna avsluta arbetet inom några timmar.

– Det tog längre tid än vi räknat med. Vi kunde avsluta släckningsarbetet först vid 17-tiden. Därefter stannade vi kvar för efterkontroll över natten fram till klockan åtta i dag på morgonen. Vi kommer att göra regelbundna kontroller på platsen i dag, så att de närboende ska kunna känna sig trygga, säger Peter Helge på räddningstjänsten på fredagen.

Han säger att man valde att stanna över natten eftersom man inte ville riskera att en sjöbris skulle kunna orsaka ett oväntat gnistregn.

– Det är ett tättbebyggt område.

undefined
Samma vy som ovan, men under torsdagsförmiddagen.

Att släckningen blev mer långdragen än man först väntat berodde på att det var ett tegelhus. Om huset hade varit byggt helt i trä hade varit lättare att bedöma hur lång tid det skulle ta att släcka allt brännbart i rasmassorna, efter att huset fallit ihop. I rasmassorna fanns brännbart material som var svårt att komma åt.

– Det var ju dessutom ett stort hus, säger Peter Helge.

En polisanmälan upprättades under torsdagen. Enligt Niklas Juneskog på polisen är det inte säkert att det kommer att göras en teknisk undersökning på plats.

– Om den görs, så kan den tidigast ske på måndag, men det kan vara så att våra tekniker kan göra en bedömning av brandorsaken  utifrån det material som redan finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!