Torssell tar över på partiledarposten

I helgen valdes den kontroversiella debattören Stefan Torssell till att leda Landsbygdspartiet oberoende (LPo) i deras fortsatta arbete.

Den nya partiledaren Stefan Torssell (t h) och de tidigare partiledarna Erika Sörengård och Claes Littorin.

Den nya partiledaren Stefan Torssell (t h) och de tidigare partiledarna Erika Sörengård och Claes Littorin.

Foto: Olle Larsson

Gamleby2019-04-08 20:44

Stefan Torssell bor i Gamleby och nu är han Sveriges nyaste partiledare. Han valdes i helgen i Lindesberg.

– Jag fick en förfrågan för ungefär ett halvår sedan. Jag funderade och kom fram till att jag kan hjälpa fram andra, men inte vara frontfigur.

– Under samtalets gång var det någon som sa att jag vore perfekt som ordförande. Då sa jag varken ja eller nej men sedan fick jag meddelande från valberedningen om att jag var nominerad och på den vägen är det.

Torsell är en kontroversiell debattör. Han har tidigare varit krönikör på den främlingsfientliga sajten Avpixlat och även skrivit för Nya tider, en tidsskrift som stiftelsen Expo klassar som högerextrem. Han har skrivit mycket om invandring och gett ut en bok om Estonia, där han driver tesen att staten mörkar stora delar av förlisningen.

Är du orolig för att dina åsikter ska komma i vägen för partiet?

– Inte det minsta, det är två olika roller. Jag betraktar mig själv som författare men det får jag tona ner lite grand. Men jag har innan inte velat gå med i LPo, därför att jag vill ha en friare ställning som debattör.

Innebär det att du måste dämpa dig?

– Absolut men jag förhandlar inte om min integritet. Men arbetet som partiledare innebär att hålla ihop partiet och att gå framåt. Det är inte att ligga längst fram i frontlinjen och föra nya debatter.

I LPo:s partiprogram går det att läsa "Balanserad migration är i grunden positivt och vi måste ta tillvara kompetensen hos alla nyanlända.". Kommer du sätta fokus på de här frågorna?

– Absolut inte, det kommer jag inte.

– Däremot måste man ha en mer avancerad flyktingpolitik än att invandrare ska flytta till landsbygden. Flyktingpolitiken spårade ur någon gång med Alliansregeringen. Man hade ingen plan för hur det skulle fungera.

Han berättar ett exempel på en kvinna som blivit utvisad men inte lämnade landet.

– Hon kunde ändå få ut försörjningsstöd. Hon är utvisade av en myndighet, en annan ger henne pengar för att kunna bo kvar. Då har invandringspolitiken klappat ihop. Vi ska inte splittra folket, vi ska inte kalla varandra för massa otyg. Men staten måste vara entydig.

– Jag har aldrig varit emot invandring, jag är emot en invandringspolitik som flummat ut. Jag ser ingen åtskillnad mellan människor men jag vågar ta diskussionen.

Vad är den viktigaste frågan för LPo, enligt dig?

– Vi måste få fler medlemmar och fler avdelningar. Vi måste också utforma politiken för kvinnor och barn, så att de känner att de kan leva och verka på landsbygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om