Arrangören, Lions Club Norra Tjust, planerar nu den 39:e upplagan av Tjustfejden, som i år går av stapeln betydligt tidigare än vanligt. I stället för i slutet av april, blir det den 31 mars.

– Det ska vara innan folk börjar med sina båtar och trädgårdar, förklarar Yngvar Skogh, president.

Tjustfejden har brottats med vikande deltagarantal, och arrangören har börjat fundera på hur länge loppet ska finnas kvar. Det behövs deltagare, men också personer som är beredda att ställa upp som funktionärer.

Hela behållningen från arrangemanget går i år till Operation Smile.

Liksom tidigare blir det tre banor på tre, sex och tolv kilometer. Den kortaste är för barnen. Den går till Garpe, där några "riktiga" troll möter upp. Alla som ställer upp i de två längre banorna får en kopia av årets konstverk, "Kretslopp" av konstnären My G. Eriksson, från Hulta, Edsbruk.

Hon flyttade till Västerviks kommun för ett år sedan. Tidigare bodde hon i Vadstena. Hon berättar att hon är grafiker och har använt två plåtar till sitt konstverk, som handlar om kretsloppet i naturen.

– Sedan tyckte jag att jag var lite lustig också, eftersom det är ett motionslopp, säger hon.

Originalet av konstverket skänker Lions som offentlig utsmyckning. Denna gång var det Eva-Lena Djerf som fick ta med sig det och hänga upp det på Kyrkstigens gruppbostad efter pressträffen. Kopior på alla konstverk hänger på Gamleby bibliotek.