Samarbetet stärker byns företagare

I lilla Vråka är det mycket liv och rörelse under sommaren. En handfull drivna själar har egna verksamheter som alla lockar besökare från när och fjärran.

Anna Salvesen menar att man alltid kan välja kläder i färger som går i ens egen hår- eller hudfärg.

Anna Salvesen menar att man alltid kan välja kläder i färger som går i ens egen hår- eller hudfärg.

Foto: Ellinor Ljung

Vråka2019-08-10 09:30

Man kunde tro att Vråka är en ovanligt stilla och tyst liten by, men icke. Här blomstrar företagsamheten, åtminstone under sommarmånaderna.

Niklas Sundqvist och Susanne Ahlander driver Skogshyddans grönsaker, men begränsar sig inte till företagets namn. Grönsaker är inte det enda de odlar, trots att det är just tomaterna man fokuserar på. Här finns olika odlingar, ett musteri samt en gårdsbutik. Niklas visar sitt växthus där han odlar olika sorters tomater, men även meloner, basilika, squash och slanggurka. Han jobbar på en egen uppfinning för att kunna soltorka tomater, men menar att det hela befinner sig i en testfas.

– Allt är så ekologiskt som möjligt. Det kretsar kring tomaterna och vad man vill ha till dem, säger Niklas.

Paret tycker att det är kul att ha många järn i elden, och Niklas lever sin odlardröm:

– En kompis farsa jobbade med att odla grönsaker, och jag sommarjobbade där. Jag är ifrån Norrköping, men har alltid velat bo på landet, förklarar han.

Att leva på odlingarna året om är väldigt svårt. På vinterhalvåret har Niklas måleriuppdrag genom sitt måleriföretag utöver försäljningen av musten som sker året om.

Skogshyddans grönsaker är inte det enda företaget i Vråka. Vi besöker också glashyttan Lilla återbruket och glasdrivaren Märta Hedin.

– Vråka är en levande by, säger hon, och berättar att intresseföreningen Byalaget brukar ha bypub en gång i månaden när de turas om att ha middagar i ortens bygdegård Mogården.

– Det blir en chans för alla att träffas.

I glashyttan sommarjobbar Märtas dotter Manda Hedin. Hon tycker att det är roligt och hon upplever ett intresse från folk.

– Vi tar en tur hit varje sommar, berättar kunderna Carin och Bengt Hägersten.

Ett stenkast från glashyttan ligger Antik och siden, en kombinerad antikaffär och butik med handmålade sidenplagg. Anders Thörnquist menar att hans intresse för antikviteter och kulturhistoria är mer en hobby än ett vinstdrivande företag. Han berättar entusiastiskt om de föremål han säljer, föremål som han under vinterhalvåret köper in från olika antiklager och second hand-butiker.

– Jag försöker skapa en vacker miljö, säger Anders och visar konst han samlat in från fjärran länder som Afghanistan, Indonesien, Kina och Japan.

I husets andra del huserar Anna Salvesen. Hon har tidigare arbetat som färgrådgivare, och idag driver hon företaget Salvianna vid sidan av sitt vanliga jobb. Hon köper in färdigfållat siden och målar det för hand med GOTS-märkta färger, färger som är kvalitetssäkrade för ekologiska kläder.

– De är så fria från gifter som möjligt, säger Anna.

Sidentygerna blir till sjalar som Anna säljer bredvid andra klädesplagg.

Anna och Anders samarbetar och håller butikerna öppna åt varandra ibland om den ena inte kan vara på plats. Överlag finns en känsla av kamratskap och hjälpsamhet företagarna emellan i Vråka. De har god kontakt och känner varandra. Anders berättar att han jobbat på Lilla återbruket tidigare, och han säger att Niklas och Susanne är hans närmsta vänner. Anna menar att Märta var den som tog det första steget i att öppna eget i Vråka, och att det banade väg för de andra.

Förutom de företag vi besökte i Vråka finns där även fiket Magasinet i byn och i det närliggande samhället Hulta finns Sofias bod.

– Livet är ju roligt, vi kör på, säger Niklas Sundqvist och ler.

Olivoljan i gårdsbutiken är importerad från bekanta till Niklas Sundqvist och Susanne Ahlander på Sicilien.
Olivoljan i gårdsbutiken är importerad från bekanta till Niklas Sundqvist och Susanne Ahlander på Sicilien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!