Att lära sig tyda olika skrivstilar är ett måste, om man ska komma vidare i sin släktforskning.

På sommarkursen "Släktforskning för alla" är deltagarna uppdelade i tre olika grupper. En av dem har Margareta Roupe Wester som kursledare. Hon har gett dem vissa övningar som de ska göra, sedan de gått igenom bokstäverna.

– Det är den tyska skriften vi tränar på, från 1700-talet, säger hon.

Artikelbild

| Margareta Lundkvist, Kristina Johansson, Gunilla Strandh och Åke Falk får lära sig mer om gammal skrivstil av Margareta Roupe Wester.

Guy Persson är ordförande i Tjust Släktforskarförening, som håller i kursen, i samarbete med Gamleby folkhögskola. Han berättar att de är 24 deltagare den här sommaren, vilket är något mer än i fjol.

Från skolans aula och flera andra håll strömmar stråkmusiken ut. Sommarkursen för stråkspelande ungdom har i år lockat rekordmånga deltagare, 29 stycken. Ungdomarna som musicerar tillsammans kommer från hela landet. Ett par av dem är även bosatta utomlands.

Torbjörn Westman är en av kursledarna. Han berättar att det är många av de unga musikerna som återvänder till Gamleby år efter år för att gå den här kursen. De är i åldern 14 år och upp till 20.

Kursen, som pågår i drygt en vecka, avslutas alltid med konserter.

Artikelbild

| Torbjörn Westman är kursledare för de stråkspelande ungdomarna.

Den första av dem blir på lördagskvällen i Sankt Petri kyrka i Västervik och den andra på söndagseftermiddagen i Gamleby kyrka.

Ett annorlunda uppdrag för musikerna på kursen den här sommaren har varit att spela ihop med rockbandet In Flames, som stråkstyrka. Det skedde i Borgholms slottsruin på Öland under fredagskvällen.