Loftahammars skola ordnade en Nobelfest

Måndagen blev ingen vanlig skoldag för barnen på Loftahammars skola, som hade temadag om Nobel med experimentbyggen och fest.

Ännu en mingelbild.

Ännu en mingelbild.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Loftahammar2018-12-10 21:00

Det hela började med att Alfred Nobel själv kom och hälsade på. Nåja, kanske inte riktigt. Men nästan. En utklädd skådespelare – rektor Roger Strandberg – berättade i jag-form om sin uppväxt och om hur han uppfann dynamiten.

Den verklige Nobel efterlämnade en förmögenhet, när han dog 1896. Enligt hans sista vilja, inrättades en stiftelse för att ta hand om nästan alla pengarna, som sedan dess har använts för att dela ut Nobelpriset.

Efter Nobels besök, fick barnen på Loftahammars skola jobba med grupparbeten. Skolans drygt 50 barn delades in i tio grupper.

– Uppdraget var att bygga det högsta tornet och att det skulle stå upp, när de lämnade det. De hade 30 minuter på sig och det var fem elever i varje grupp, säger Kerstin Swärd, lärare på skolan.

Som byggmaterial fick eleverna använda mjölkpaket, äggkartonger, toarullar, sugrör och tejp. Även Västerviks-Tidningen visade sig vara bra att bygga torn av.

När grupparbetena var klara, var det dags för eleverna att klä om till maten. I trapphuset blev det först mingel med chips, dricka och vindruvor, i väntan på kungligheterna, som var eleverna i sexan.

Sedan tågade alla gemensamt in i matsalen, som dagen till ära var möblerad med långbord, täckta av vita dukar. Brutna servetter, glitter och julgranskulor bidrog till feststämningen.

Maria Gustafsson, som jobbar i skolans tillagningskök, hade koll på menyn:

– Det blir kycklingfilé med rostad delikatesspotatis, tzatziki och sallad.

Efterrätten var glass, som sexorna gjort på sin hemkunskap. Den serverades med vindruvor och fingerchoklad.

Även personalen var finklädd. Från vänster: Kerstin Swärd, Maria Gustafsson och Karin Hjertqvist.
Även personalen var finklädd. Från vänster: Kerstin Swärd, Maria Gustafsson och Karin Hjertqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!