Besökshunden Rocky gör succé hos de äldre

En besökshunds huvudsakliga uppgift är att sprida glädje. Att Rocky lyckas med det, är mycket tydligt när man besöker Ekhamra i Överum.

Walter Yxnäs vill inte missa ett enda tillfälle med besökshunden Rocky.

Walter Yxnäs vill inte missa ett enda tillfälle med besökshunden Rocky.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Överum2019-01-16 20:00

Rocky, som fortfarande är under utbildning, påbörjade sin praktik på Ekhamra i Överum på senhösten förra året. Nu har han snart gjort de 15 timmar som krävs för att han ska kunna göra provet hos Svenska Terapihundskolan och bli en riktig besökshund.

Just den här gången är det fyra pensionärer som samlats på Ekhamra för att få umgås med Rocky en stund.

Han skäller ivrigt några gånger i början, men lugnar snart ner sig och fokuserar på sina uppgifter.

Rocky är tre år och en hane av rasen shetland sheepdog. Hans matte, Erika Kellgren, valde att utbilda honom till besökshund eftersom hon ville att han skulle vara något mer än att bara en sällskapshund.

– Jag ville använda hunden på något sätt. Min dröm är att ha hunden som kollega, säger hon.

På sikt vill hon gå vidare och utbilda Rocky till skolhund, och då måste han först gå utbildningen till besökshund. Sedan får han göra ett nytt lämplighetsprov, för att se hur han är med barn.

Så snart han är en färdig besökshund, hoppas Erika att få uppdrag av kommunen att hälsa på hos fler äldreboenden än Ekhamra.

Heléne Aronsson jobbar i dagverksamheten på Ekhamra. Hon har bara gott att säga om Rockys besök. Många av de äldre har själva haft husdjur. Hunden ger närhet, samtidigt som de får öva på motoriken genom att bjuda den på små godisbitar och borsta dess päls.

Rocky gör gruppbesök, men även enskilda besök på rummet, om det är lämpligare.

– En vårdhund jobbar behandlade. Man kan få det på remiss. Huvudsyftet med en besökshund är att sprida glädje, säger Erika Kellgren.

Rocky sitter på en stol bredvid, så att Gunvor Karlsson ska kunna mata honom.
Rocky sitter på en stol bredvid, så att Gunvor Karlsson ska kunna mata honom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!