Körde på polisbil efter biljakt – släpps på fri fot

Tingsrätten sa nej till kammaråklagare Nathalie Öhman, som begärde att få häkta mannen som krockade med en polisbil natten mot måndag. Detta efter en åtta mil lång biljakt.

Jakten inleddes i Oskarshamn och gick via E22 till riksväg 40, och slutade i ett mitträcke nära Frödinge.

Jakten inleddes i Oskarshamn och gick via E22 till riksväg 40, och slutade i ett mitträcke nära Frödinge.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Frödinge2022-09-06 13:35

Förhandlingen hölls före lunch på tisdagen. Motivet åklagaren framförde var att mannen riskerade att fortsätta sin brottsliga verksamhet. Men Kalmar tingsrätt avslog hennes begäran och hävde anhållandet.

Misstankarna består ännu mot mannen, som är i 25-årsåldern och hemmahörande i Västerviks kommun.

Han är sedan tidigare misstänkt för två andra vansinneskörningar i sin hemkommun. I april blåste han iväg längs E22 och riksväg 40 i hastigheter uppåt 180 km/h, enligt åtalet. Enligt polisen handlade det om kappkörning mellan två bilar.

I slutet av maj gick färden norrut längs E22. Då ska han först ha kört 150 km/h på 50-sträckan vid Målserum i Västervik. Sedan ökade han farten till 200 kilometer i timmen, på blöt vägbana i riktning mot Gamleby. 

Det senaste fallet tog sin början i Oskarshamn, natten mot måndag. Jakten startade med att föraren vägrade stanna vid en poliskontroll.

– Mannen körde vårdslöst och det gick fort. Sedan får utredningen visa hur fort det har gått, sa Ulf Gollungberg vid Västervikspolisen på måndagen.

I höjd med Gladhammar la polisen ut en spikmatta för att få stopp på bilen – men det hjälpte knappt. Trots punktering körde föraren vidare på fälgarna i flera mil.

Den dramatiska biljakten tog slut i närheten av Frödinge när föraren körde in i en polisbil. I samband med den smällen skadades en polisman lindrigt. Totalt är Västerviksbon misstänkt för åtta brott efter veckans biljakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!