263 coronafall i lĂ€net – bland de fullvaccinerade

Bertil Carlsson i Frödinge blev sjuk i corona trots dubbelvaccinering. "Det var som en vanlig, lindrig förkylning"

Bertil Carlssons svÀrförÀldrar som Àr i nittioÄrsÄldern smittade bÄde honom och sambon med corona. Detta trots att alla fyra var fullvaccinerade.

Bertil Carlssons svÀrförÀldrar som Àr i nittioÄrsÄldern smittade bÄde honom och sambon med corona. Detta trots att alla fyra var fullvaccinerade.

Foto: Magnus Strömsten

Frödinge2021-09-02 06:00

– Det var som en vanlig förkylning. Lite högfĂ€rdshosta och febertoppar. Nu mĂ„r jag lite halvtaskigt, men klart bĂ€ttre, berĂ€ttar Bertil Carlson nĂ€r Vimmerby Tidning nĂ„r honom pĂ„ telefon hemma i Frödinge. 

Han Ă€r 67 Ă„r och trots sina dubbla vaccindoser insjuknade han i corona för tvĂ„ veckor sedan. 

– Den första som smittades var min svĂ€rmor som Ă€r 88 Ă„r, hon smittade min 96-Ă„rige svĂ€rfar. Sedan blev min sambo sjuk och sist i kedjan kom jag.

Ingen i familjen blev allvarligt sjuk, men de var vÀldigt förvÄnade över att de överhuvudtaget kunde fÄ corona som fullvaccinerade:

– Det var inte sjĂ€lvklart att det var corona. Jag trodde att jag drabbats av en vanlig höstförkylning men nĂ€r min svĂ€rmor visat positiv pĂ„ ett coronatest sĂ„ testade jag mig ocksĂ„ – och det visade ju positivt. DĂ„ isolerade jag mig tvĂ€rt. 

Hur gick dina kÀnslor och tankar dÄ?

– Shit happens, nĂ€, jag blev varse hur viktigt det Ă€r att alla vaccinerar sig – mina symptom gĂ„r inte att jĂ€mföra med nĂ„gon som Ă€r ovaccinerad. Och nu nĂ€r det har börjat bli lĂ€ttare att trĂ€ffa folk hade jag sett fram emot en Ă„tergĂ„ng till ett normalt socialt umgĂ€nge, sĂ„ det var ett steg tillbaka. Som tur Ă€r kan jag Ă€gna mig Ă„t mina andra intressen som biodling och slĂ€ktforskning sĂ„ det gĂ„r ingen nöd pĂ„ mig. Men enligt min berĂ€kning bör jag vara smittfri redan i morgon, berĂ€ttar Bertil Carlsson.

undefined
Det Àr viktigt att vaccineringen fortsÀtter, Àven i de yngre Äldersgrupperna. "Man kanske inte hamnar pÄ intensiven men riskerna för lÄngtidscovid Àr större i Äldrarna 16-39 Är", sÀger Arsene Nzobandora, bitrÀdande smittskyddslÀkare i region Kalmar lÀn

Bertil Carlsson och hans familj utgör 4 av de 263 personerna i lĂ€net som insjuknat trots att de blivit fullvaccinerade. Men av de totalt 144 000 personer i lĂ€net som har fullt vaccin Ă€r det siffror som följer förvĂ€ntningarna menar bitrĂ€dande smittskyddslĂ€kare Arsene Nzobandora:

– Det vi vill uppnĂ„ med vaccineringarna Ă€r att mĂ€nniskor inte ska bli allvarligt sjuka. Visserligen kan man bĂ„de smitta andra och sjĂ€lv bli sjuk trots vaccinet, men man fĂ„r mycket mildare symptom. PĂ„ intensivvĂ„rdsmottagningarna i landet Ă€r det nu en dominans av ovaccinerade patienter och enligt siffror frĂ„n region Kalmar lĂ€n har vi inga fullvaccinerade patienter som behöver intensivvĂ„rd. 

Ju sjukare man Ă€r desto högre Ă€r virusnivĂ„erna. Det gör att man Ă€r mer smittsam och smittar under lĂ€ngre tid. 

– Är man fullvaccinerad blir man inte lika sjuk, smittar inte lika lĂ€nge och lika mycket som en ovaccinerad person. DĂ€rför minskar vaccinet smittspridningen pĂ„ samhĂ€llsnivĂ„ och det Ă€r viktigt att alla vaccinerar sig, sĂ€ger Arsene Nzobandora.

Arsene Nzobandora, bitrÀdande smittskyddslÀkare i region Kalmar lÀn sÀger att mÄlen med massvaccinationen Àr att ingen ska bli allvarligt sjuk.
Arsene Nzobandora, bitrÀdande smittskyddslÀkare i region Kalmar lÀn sÀger att mÄlen med massvaccinationen Àr att ingen ska bli allvarligt sjuk.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!