Förskolechefen: "Klart att det har brustit någonstans"

På onsdagen blev ett förskolebarn i Frödinge bortfört av en okänd man och hittades sedan två kilometer därifrån. "Självklart blir det en jättestor oro", säger kommunens förskolechef, som också berättar att man startat en egen utredning i ärendet.

"Det är klart att det blir en väldigt obehaglig känsla och en rädsla för vad som hade kunnat hända", säger förskolechefen. Samtidigt känner hon en lättnad för att barnet kom till rätta och verkar vara oskatt.

"Det är klart att det blir en väldigt obehaglig känsla och en rädsla för vad som hade kunnat hända", säger förskolechefen. Samtidigt känner hon en lättnad för att barnet kom till rätta och verkar vara oskatt.

Foto: Barn- och utbildningsförvaltningen

Frödinge2022-04-21 14:35

Eva Johansson, som är förskolechef i Vimmerby kommun, ser allvarligt på händelsen.

– I det här fallet är det fortfarande oklart vad som hänt och det pågår en polisutredning men det är förstås oerhört allvarligt när ett barn försvinner från en förskola. Samtidigt utreder rektor och personal vad som kan ha hänt och om vi har brustit i några rutiner. Efter det får vi plocka fram åtgärder för att förhindra att någonting liknande sker igen, säger hon till Vimmerby Tidning.

Vad tänkte du själv när fick reda på vad som hänt?

– Självklart blir det en jättestor oro och jag känner jättemycket med både vårdnadshavare och personal. Samtidigt känner jag en stor lättnad över att barnet kom till rätta och verkar vara oskatt. Det är klart att det blir en väldigt obehaglig känsla och en rädsla för vad som hade kunnat hända. 

undefined
Polisen har knackat dörr i området utan att kunna göra något genombrott i utredningen. Nu efterlyser man hjälp från allmänheten. "Om man har sett en röd bil i det aktuella området mellan klockan 10:30 och 11:30 på onsdagen vill vi att man ringer 114 14", säger polisens presstalesperson Robert Loeffel

Redan på onsdagen påbörjade man arbetet med en egen utredning kring händelsen.

– Det är klart att det har brustit någonstans och vi måste titta på vilka åtgärder vi skulle kunna sätta in, säger Eva Johansson.

Vilka åtgärder skulle kunna bli aktuella? 

– Det kan jag inte uttala mig om idag. 

Har man gått ut med någon information till vårdnadshavare?

– Det har inte gått ut någonting än men jag vet att rektorn håller på att jobba med det. 

Hur ser er beredskap ut för den här typen av händelser? 

– Vi har en plan som heter Akut händelse och riskfylld situation för barnet, där vi arbetar med förebyggande åtgärder och hur vi ska agera om något mot all förmodan inträffar, och efter att det har gjort det. Den planen har personalen på förskolan följt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!