Brister i rutinerna när förskolebarn rövades bort

Antalet pedagoger på förskolegården var för få under tiden som ett barn rövades bort, visar en internutredning. Nu inför förskolan flera åtgärder för att minska risken för att någonting liknande händer igen.

Verksamhetschefen för förskolan i Vimmerby, Eva Johansson, understryker att personalens agerande i samband med händelsen var föredömligt. "Samtidigt så är alla såklart chockade över det som hänt", säger hon.

Verksamhetschefen för förskolan i Vimmerby, Eva Johansson, understryker att personalens agerande i samband med händelsen var föredömligt. "Samtidigt så är alla såklart chockade över det som hänt", säger hon.

Foto: Barn- och utbildningsförvaltningen

Frödinge2022-04-27 11:43

Det har nu gått en vecka sedan ett förskolebarn i Frödinge fördes bort av en okänd man i en röd bil. Barnet hittades välbehållet två kilometer från förskolan och polisen rubricerade ärendet som olaga frihetsberövande. Efter händelsen har förskolan kritiserats av vårdnadshavare, bland annat för att information om vad som skett kom först dagen efter, och en mamma som Vimmerby Tidning pratat med valde att hålla sin barn hemma i två dagar. 

Den interna utredningen som gjorts av förskolans rektor och personal är nu i stort sett färdig och enligt kommunens förskolechef Eva Johansson har man hittat en avvikelse från rutinerna.

– I samband med att en pedagog behöver avlägsna sig och exempelvis följa med ett barn på toaletten eller hjälpa till att byta skor måste man säkerställa att tillräckligt med personal fortfarande är ute och har uppsikt över barnen. Det är där vi ser att det har skett en avvikelse och att det blev för få pedagoger ute under en period på cirka tio minuter, säger hon.

På tisdagen gick man ut med information om avvikelsen och till vårdnadshavare och berättade också om åtgärder man kommer att göra för att försöka säkerställa att någonting liknande inte händer igen.

– I första hand kommer vi att se över om staketet vid förskolan möjligtvis är för lågt. En annan åtgärd är att alla pedagoger och även vårdnadshavare ska fortsätta att vara goda förebilder och använda grinden istället för att kliva över staketet, vilket har förekommit, säger Eva Johansson.

undefined
Barnet, som ska ha förts bort av en okänd man, hittades efter en halvtimme i ett dike två kilometer från förskolan. Enligt polisen var barnet oskatt.

Utöver det ska man på förskolan föra samtal med barnen kring scenarion som kan uppstå i samband med att man klättrar över staketet och vilka konsekvenserna det kan få.

– Alla de här sakerna gör vi och har rutin på idag, men det är ändå så att det har brustit. Vi måste utöka det förebyggande arbetet och exempelvis räkna in barnen vid fler tillfällen under dagen för att säkerställa att de som ska vara på förskolan är där. Pedagogerna ska vara utspridda och nära barnen och alla barn ska ha västar oavsett årstid, säger Eva Johansson.

Handlingsplanen Akut händelse och riskfylld situation för barnet ska uppdateras med nya mallar för att snabbare kunna gå ut med information till vårdnadshavare när någonting händer. Förskolechefen säger att hon förstår kritiken man fått angående att informationen gick ut för sent men att man i det här fallet valde att ta det säkra före det osäkra. 

– Det man måste ha med sig är att förskolebarn omfattas av en väldigt stark sekretess och att vi inte per automatik lämnar ut uppgifter som rör enskilda barn. När en incident inträffar kontaktar vi alltid vårdnadshavaren till berörda barn och sen görs en prövning innan vi går ut med mer. Med facit i hand hade vi kunnat gå ut med informationen redan på onsdagen, säger Eva Johansson.

Förskolechefen vill samtidigt understryka att personalens agerande i samband med händelsen har varit föredömligt.

– Alla har gjort det man ska efter regelboken. När det som inte får hända ändå hände har vi sett att just rutinen för det fungerade väldigt bra. Samtidigt så är alla såklart chockade över det som hänt, säger Eva Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!