De prisas för återuppbyggt sågverk

Under pandemin har de byggt upp ett fullt fungerade sågverk, så som det kunde se ut någon gång på 1940-talet. För det belönas Frödinge Hembygdsförening med utmärkelsen Årets Utvecklingsgrupp.

Veteransågverket och Frödinge Hembygdsförening blev utsedda till Årets Utvecklingsgrupp i Kalmar län när Hela Sverige Ska Leva hade årsmöte.

Veteransågverket och Frödinge Hembygdsförening blev utsedda till Årets Utvecklingsgrupp i Kalmar län när Hela Sverige Ska Leva hade årsmöte.

Foto: Johannes Widergren

Frödinge2022-04-25 17:00

Priset lämnades över i samband med att Hela Sverige Ska Levas Kalmardistrikt hade årsmöte i Frödinge Bygdegård på söndagskvällen.

Det berättade Claes Henkel från Rumskulla, som sitter med i styrelsen och är organisationens kontaktperson i Vimmerby kommun. På plats under årsmötet fanns länsordförande Weronica Stålered, som överlämnade priset.

– Det känns jättebra att vi blir uppmärksammade, säger Peter Hultqvist som ingår i gänget bakom sågverkssatsningen.

– Vi är ett pensionärsgäng som började jobba med sågverket för tre år sedan, fortsätter han, sedan har vi jobbat varenda onsdag. 

Om än med några undantag när pandemin rasade som värst.

– Men det är ju många onsdagar på ett år, och är man några stycken händer det ju en del, säger Peter Hultqvist.

Men i samband med bygdegårdens påskmarknad för några veckor sedan var det dags för högtidlig invigning av sågverket.

Förutom äran består utmärkelsen också av 5 000 kronor. Och den självklara frågan blir "Vad ska ni göra med pengarna?"

– Förmodligen hittar vi på något nytt projekt, säger Peter Hultqvist, men vi får diskutera det i gruppen, säger Peter Hultqvist. Det är inget bestämt ännu.

Claes Henkel berättar att han läste om sågverket i Vimmerby Tidning, och tyckte det var en bra grej, så han nominerade det, och till sin stora glädje blev det en fullträff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!