Carolina, 22, driver eget företag i en nischad bransch

Carolina Dahl, 22 år från Frödinge, har eget företag i en nischad bransch. "Det är ett väldigt roligt yrke att hålla på med. Man träffar många roliga människor och får jobba med fantastiska djur", berättar hon.

Carolina Dahl har haft eget företag i drygt 1,5 år. "Jag utbildade mig till hovslagare för att jag tycker att det är väldigt roligt att jobba med hästar. Sedan är det alltid kul att stå och prata häst med likasinnade också", berättar hon.

Carolina Dahl har haft eget företag i drygt 1,5 år. "Jag utbildade mig till hovslagare för att jag tycker att det är väldigt roligt att jobba med hästar. Sedan är det alltid kul att stå och prata häst med likasinnade också", berättar hon.

Foto: Jimmy Jonsson

Frödinge2023-07-14 06:00

Direkt efter gymnasiet påbörjade Carolina Dahl som 19-åring en utbildning till hovslagare. Innan hon ens gått ut startad hon företaget Dahls Häst och Hov. Ett företag som hon nu drivit sedan oktober 2021

– Just hovslageri är ganska nischat. Jag föreställde mig inte att företaget bara skulle explodera och bli jättestort. Utan jag har förstått från början att man får ha is i magen och ta de lite lugnt. Det är så man bygger upp ett företag. Ofta så brukar man säga att det tar några år innan man har etablerat sig. Men det har absolut inte gått dåligt. Utan det känns väldigt bra, säger hon.

undefined
"Det är så olika i det här yrket. Ibland har jag veckor där jag skor 15 hästar och ibland har jag veckor då jag skor hälften av det. Beroende på intervall. Men det är klart att jag skulle kunna växa mer", berättar Carolina Dahl.

Enligt Carolina Dahl har det sina utmaningar att vara ung och samtidigt driva eget företag. 

– Jag är inte så gammal och ibland är det väldigt överväldigande att ha ett eget företag att ta hand om. Ibland undrar jag lite hur jag tänkte när jag utbildade mig till hovslagare och startade företag. Att vara egenföretagare är mer oförutsägbart än att vara anställd. Jag kan exempelvis inte garantera att jag har 15 skoningar på en vecka. Så ekonomiskt går det upp och ner. Jag kan inte heller kräva att det ska vara samma när jag jobbar med det jag gör. Men för det mesta är det bara kul.

Framför allt är det djuren och det sociala som drar henne till yrket. 

– Jag har haft hästintresse sedan jag var liten. Så det bästa är att få jobba med hästarna och träffa folk. Det är roligt att få stå och prata med likasinnade. Dela med sig av erfarenheter.

undefined
"Jag har haft äran att få vara hovslagare på Rökulla ritten som är en distanstävling, hålls av Tjust Distansklubb. I år är det tredje året jag är det. Förra året var det även lag-SM i samband med tävlingen", berättar Carolina Dahl.

Responsen berättar hon har varit positiv.

– Jag får höra av många att de tycker om mig och att jag är lugn med hästarna. Jag blir lika glad varje gång någon säger det. Det värmer verkligen att höra att jag gjort ett bra jobb. Det är också bästa marknadsföringen när någon säger "Gå till henne, hon är jättebra". Det är mycket ryktet som spelar roll i hovslageri. 

När Carolina Dahl räknar på det gissar hon att det finns mellan 8-10 hovslagare som är aktiva i kommunen. Men konkurrensen inom branschen är inget som hon oroas över. 

– Jag tänker att det finns mycket hästar så det ska inte vara någon fara på det sättet. Jag har också en som gick i min klass som jobbar häromkring. Nathalie Varenståhl. Vi försöker hjälpas åt, till exempel när det är någon som ska ha semester så frågar vi den andra. Så det är jag väldigt tacksam för. Annars är det väldigt svårt att i det här yrket få semester med tanke på att det är rullande schema hela tiden. Hästar behövs skos ungefär var sjätte vecka på sommaren och var åttonde vecka på vintern. 

Vad skulle du säga har varit största utmaningen hittills?

– Det administrativa. Att utföra arbete har inte varit det som varit jobbigt för mig utan det som är i bakgrunden, det som ingen ser. Samtidigt har jag lärt mig jättemycket på den tiden jag har haft mitt företag och jag lär mig fortfarande. Så det går sakta men säkert framåt och blir bättre och bättre. 

Vad har du för vision framåt?

– Jag är funderar på att utbilda mig till något mer, till exempel hästmassör. Det tänket hade jag redan när jag skev min affärsplan. Det är lite avlastande ifrån arbetsställningen som man har som hovslagare. Man jobbar på ett annat sätt för att spara på kroppen. Jag är också väldigt mycket sån att jag vill hjälpa hästar och då skulle jag kunna göra det på fler sätt. 

Carolina Dahl

Ålder: 22

Bor: Frödinge

Familj: Mamma, pappa, två syskon och en fostersyster. Min katt och två hästar. 

Gör: Driver eget företag inom hovslageri

Favoritlåt: Mitt kall av Runa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!