Från framgångsrik kanotist till bank-vd

Vi sitter i en vacker lokal i en av Länsförsäkringars byggnader i Västervik och blickar ut över vattnet där två kanotister svävar fram på böljan den blå.

Anna Blom är född och uppvuxen i Västervik. Hon har tagit tre nordiska mästerskapsguld som junior och ett SM-guld som senior K2. Fiskarehamnen är en favoritplats i Västervik.

Anna Blom är född och uppvuxen i Västervik. Hon har tagit tre nordiska mästerskapsguld som junior och ett SM-guld som senior K2. Fiskarehamnen är en favoritplats i Västervik.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Födelsedag2020-03-28 12:00

– Jag är ju gammal kanotist så jag blir jämt så fascinerad när jag ser dem denna årstid, säger Anna Blom, vd för Länsförsäkringar i Kalmar län och blivande 50-åring.

Som ung var sporten väldigt viktig och hon blev mycket framgångsrik. 1988 fick hon dessutom Västerviks-Tidningens medalj VT-guldet.

– Jag paddlade mycket kanot under tonåren. Jag bodde med mina föräldrar i Brevik och hade bara några hundra meter till kanotklubben. Jag tränade nästan två pass om dagen så fort vi hade sommarlov. 

 Sedan följde en ny del i livet.

– Det var dags att flytta hemifrån och jag ville göra något annat. Jag läste juristprogrammet och har en kandidatexamen i juridik från Stockholms universitetet. Jag var utbytesstudent på ett universitet i London sista året och pluggade finansiell rätt med internationellt fokus. 

När hon var klar med studierna fick hon sitt första jobb som jurist på Bankföreningen, bankernas branschorganisation.

– Där jobbade jag med lagstiftning runt bankerna. Efter några år började jag jobba som affärsjurist på Skandia.

Det var under denna period som Anna träffade sin nuvarande man Peter som då bodde i Västervik.

– Jag bodde i Stockholm. Vi träffades ett tag och han tyckte att han redan bott på en massa andra ställen och var lite färdig med det. Jag kände att jag kan väl egentligen bo var som helst, bara jag har ett jobb som är utmanande. Då sökte jag och fick ett kontorschefsjobb på Nordea i Västervik. 

Att vara ung kvinnlig bankchef utan barn, var ovanligt på den tiden, berättar Anna.

– Jag tror att det ställdes andra frågor om mig när jag skulle rekryteras. Till exempel, "hur ska det gå när hon blir gravid?" Jag hann jobba tre år innan jag födde första barnet. Jag var ju då väldigt tidig med att vara föräldraledig bankkontorschef, det var väldigt ovanligt att man var det då. Jag tror faktiskt att det öppnade upp för att det var fler män som fick känna att det var ok att vara föräldraledig, att det faktiskt löser sig.

Vad är folk rädda för?

– Jag tror att, fortfarande till viss del, så finns det en norm även i Sverige och speciellt om du tittar tillbaka till början av 2000-talet, att en chef är en man och man är inte föräldraledig om man är man och jobbar som chef. Jag tror att det är en kombination av normen som fortfarande finns i samhället och att man tror att man inte kan vara ledig. 

Anna Blom fick två barn under tiden på Nordea. Ett år efter att hon kommit tillbaka efter sin andra föräldraledighet lämnade hon Nordea för att testa något nytt. Anna blev då chef på LRF Konsult, där hon var i fem år. Det började med att hon blev chef för norra Kalmar län. 

– Det hände mycket under de fem åren jag jobbade där, med många omorganisationer. Varje gång så hamnade jag ett litet snäpp upp, så de sista åren så var jag regionchef för Småland och hade då ansvar för 15 kontor i Småland. 

Vilka starka sidor behöver man ha för att vara chef?

– Jag tror man behöver ha ett stort engagemang för det man gör och för bolaget som man jobbar på. Jag tror man måste ha en väldig drivkraft och sen behöver man vara modig, våga stå upp för det man tror på och fortsätta visa att man tror på det. 

Anna tycker också att det är viktigt att som chef bli berikad i sitt beslutsfattande av andras åsikter.

– Det är ju ingen demokrati att driva ett företag, samtidigt så driver vi företag i Sverige på ett ganska demokratiskt sätt om man jämför med många andra länder. Det är ju också viktigt att som vd våga ta ansvar så att man inte frågar alla andra om allting hela tiden, för då blir det defensivt.

När jobbet på Länsförsäkringar dök upp hösten 2015  kände Anna direkt att det var ett jobb för henne. 

– Vi är kundägda och det lockade mig väldigt mycket, att få jobba för kundernas bästa.  

Den här frågan skulle jag gärna också ställa till en man: Hur har det varit att kombinera familjelivet med yrkeslivet?

– Det är klart att det är mycket att göra, jag har jobbat mycket. Jag tror att en av förutsättningarna för att jag har känt att det ändå har funkat, har dels varit att vi har haft väldigt god hjälp av mormor, morfar och farmor som bor här också. Jag får ju den här frågan oftare än vad en man får och det är klart att jag bakar inte bröd eller putsar fönster. Man kan inte ha de förväntningarna på kvinnor, att man ska hinna med allt, säger Anna Blom. 

Anna tror på en kombination mellan att vara bestämd, peka ut riktningen men samtidigt vara lyhörd och ödmjuk och ta in andra perspektiv, när det kommer till ledarskap.
Anna tror på en kombination mellan att vara bestämd, peka ut riktningen men samtidigt vara lyhörd och ödmjuk och ta in andra perspektiv, när det kommer till ledarskap.
Grattis!

Anna Blom

Fyller: 50 år den 31 mars.

Yrke: Vd på Länsförsäkringar Kalmar län.

Bor: I Västervik.

Familj: Maken Peter Blom som jobbar på Tjustbygdens sparbank, barnen Vidar 14,5 år och Lova, 12 år och Peters två tidigare barn Elin och Tove.

Intressen: "Vi är gärna i skärgården och på vår stuga där. Barnens aktiviteter är en viktig del, samt träning när jag hinner. Och så gillar vi att resa!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!