Lokala företaget har vuxit till internationellt bolag

Det började i liten skala i Virserum och har nu vÀxt till ett intenationellt bolag. David Modig Àr vd och tredje generationen i familjeföretaget Modig Machine Tools: "Det gÀller att ha rÀtt folk, komma med nya innovationer och ligga i framkant."

David Modig Àr uppvuxen med företaget och kan alla delar frÄn produktion till försÀljning.

David Modig Àr uppvuxen med företaget och kan alla delar frÄn produktion till försÀljning.

Foto: Studio Rosenfors/Lindsberg Media

Företagande2023-04-07 18:00

David Modig sitter pÄ tÄget med tvÄ tyska anstÀllda nÀr vi nÄr honom pÄ telefon. Han ska byta tÄg i Alvesta och Àr lite osÀker pÄ vilken perrong. Direkt bryter hans assistent Evelina in pÄ trÄden och ger korrekt information. David Àr en hÄrt arbetande man i ett företag som satsar mot vÀrlden, men det började i Virserum.

– Min farfar startade företaget 1947, nĂ€r han dog 1969 tog farmor över, det var ganska ovanligt med en kvinna som chef för en maskinverkstad. Pappa tog över efter henne och jag har varit VD de senaste 13 Ă„ren.

Modig Machine Tools tillverkar frÀsmaskiner som i sin tur kan göra detaljer till flygplansvingar eller nÄgon del till en bil. Förr fanns det mÄnga företag i samma bransch i Sverige, men nu Àr Modigs ensamma i landet.

– Vi har varit lyckosamma, men det gĂ€ller att ha rĂ€tt folk, komma med nya innovationer och ligga i framkant.

Envishet, kunskap om branschen och att komma med nya idéer Àr David styrka. Nu har han folk som gör ritningar efter hans nya tankar, men för bara fem Är sedan var det han som ritade allt frÄn grunden. En ovanlig aspekt i historien Àr att Davids formella utbildning endast Àr grundskola, han gick aldrig i gymnasiet och har ingen ingenjörsutbildning som man kanske tror.

– Jag tittar inte pĂ„ utbildning nĂ€r jag anstĂ€ller folk nu heller. Har man intresse kan man lĂ€ra sig allt. Man ska inte underskatta skola, men det Ă€r inte allt, det Ă€r jag sĂ€ker pĂ„.

Under uppvÀxten levde David med företaget, det var snack om maskiner vid frukosten och han lekte som barn i fabriken. Han har sjÀlv jobbat med alla delar i företaget, men har en hungrigare och mer aggressiv plan för Modig Machine Tools.

– De senaste fem Ă„ren har vi haft en brant kurva, vi har satsat hĂ„rdare, men ocksĂ„ tagit större risker, jag lever med det. Jag Ă€r mer aggressiv Ă€n mina föregĂ„ngare och satsar pĂ„ andra marknader.

Nu har företaget kontor i USA och Tyskland och pĂ„ fem Ă„r har man gĂ„tt frĂ„n 32 till 150 anstĂ€llda. FramgĂ„ng göder framgĂ„ng och priserna har inte lĂ„tit vĂ€nta pĂ„ sig. För tvĂ„ Ă„r sedan blev David utnĂ€mnd till Årets Entreprenör.

– Det var helt sjukt, lilla Modigs bland alla jĂ€ttebolag, hur hamnade jag dĂ€r? Det Ă€r det största pris inom företagande du kan fĂ„ i Sverige och jag fick Ă„ka till Monaco för att representera.

All uppmĂ€rksamhet och fokus frĂ„n media har gett Ă€nnu en puff framĂ„t och David har Ă€ven blivit utsedd till Ӂrets VD i industrivĂ€rlden i Europa”.

– Det Ă€r svĂ„rt att hitta nĂ„t större, för mig Ă€r det en stor Ă€ra.

Vad Àr det dÄ som gett all denna framgÄng? Innovationer och kunskap om branschen sÄ klart, men rÀtt personlighet har ocksÄ varit en stor hjÀlp.

– Jag ger mig aldrig, jag Ă€r duktig pĂ„ att prata och fĂ„ folk engagerade. Om folk litar pĂ„ en sĂ„ har man ett försprĂ„ng. Men vi försöker bygga bort det, sĂ„ att inte allt kretsar kring mig.

Mitt i det expansiva företagandet finns det ocksÄ plats för lite familjeliv. För inte sÄ lÀnge sedan fick David och hans sambo en liten son.

– Jag har en fantastisk sambo, hon har varit med de senaste 15 Ă„ren och utan henne hade det inte varit möjligt. Det finns de som tror att det Ă€r en ”one man show”, men sĂ„ Ă€r det inte.

Det blir mÄnga resor, just nu pendlar David mycket till Tyskland och arbetstiden Àr nog inte vad man skulle kalla kontorstider.

– Jag jobbar sĂ€kert 90 timmar i veckan, men förresten jag jobbar inte, det Ă€r en hobby.

Nu har företaget kontor i USA och Tyskland.
Nu har företaget kontor i USA och Tyskland.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!