Läs mer: Klart: Arbetsförmedlingen lägger ner i bland annat Finspång.

– Det är de personer som överhuvudtaget har svårt att ta sig till Arbetsförmedlingen som behöver hjälp på plats. Personer som har olika svårigheter i livet, det kan bland annat röra sig om psykisk ohälsa, säger kommunalrådet Ulrika Jeansson (S).

Hur ett upplägg kan se ut är fortfarande oklart.

– Jag vet inte hur ofta det är tänkt att Arbetsförmedlingen ska komma hit och vilka tjänster de tänker erbjuda, vilket jag känner en oro över. Socialtjänsten och skolan samverkar med Arbetsförmedlingen och det är viktigt att det fortsätter. Både för individen och kommunens bästa.

Jeansson tror inte att den Arbetsförmedling som nu upphör har varit optimal.

– Det jag fått till mig från Finspångare är att det har varit svårtillgängligt och det till och med varit svårt att veta vem den enskilde individen har som handläggare.

Att en kommun samarbetar med Arbetsförmedlingen är inget måste och inget lagkrav.

– Nej, det är inget grunduppdrag vi har. Det handlar mer om ekonomi och att vi förstås vill den enskildes bästa. Att gå länge utan jobb är sällan bra och blir i förlängningen dyrt för kommunen i och med att försörjningsstödet ökar, berättar Jeansson.

Har ni lokaler att erbjuda till Arbetsförmedlingen?

– Vi är trångbodda, men lokaler kan vi lösa. Jag tycker dock att alla som är välfungerande och kan söka nya jobb utan att träffa någon arbetsförmedlare ska göra det, poängterar Ulrika Jeansson.