– Det är mest tillfällen som jag fotograferar tror jag, när det råkar dyka upp ett vackert ljus vid en speciell plats eller om jag hittar några speciella landsskapsformer eller linjer. Det tar en hundradels sekund att ta en bild, och den tiden har man ju alltid över, så då är det lika bra att ha kameran redo, säger han.

Det var under förra året som Ture Göransson gick i pension efter 27 år som bland annat planeringsingenjör, stadsarkitekt och landsbygdsutvecklare vid Kinda kommun. Fotointresset har funnits med under alla dessa år, och slog rot redan på 1970-talet, när Kindafotografen lånade sin brors kamera av modellen Praktica.

– Sedan jag blev pensionär har jag haft tid att engagera mig lite mer i fotandet. Jag gick med i Kisa Fotoklubb, fick tillgång till en massa bra material och har därför haft möjlighet att skriva ut foton av hög kvalité. Nu har jag delat upp dem i tre olika utställningar, berättar Göransson.

Artikelbild

| En av utställningarna heter Miljöer i Kinda och innehåller bland annat denna bild, där Kustpilen är fångad i farten.

En av utställningarna hänger på Horns bibliotek och heter Miljöer i Kinda. De andra två, Djurens Ungar och Porträtt Kenya, går att bevittna på biblioteket i Rimforsa. Tillsammans bjuder de på en stor bredd, från Kindabygdens vackra landskap till exotiska djur på den Afrikanska savannen och kenyanska traditioner.

– Porträttuställningen är jag väldigt nöjd med. Den innehåller nya bilder, men också de som är över 40 år gamla, så det är lite som ett tidsdokument. Jag var i Kenya för första gången 1975 och jag kan se att landet förändrats en hel del sedan dess, avslutar fotografen.